IBM demper på it-optimismen

IBM demper på it-optimismen

Nye investeringer lar fremdeles vente på seg, og giganten skuffer.

De nye kvartaltallene fra et av it-bransjens største lokomotiver, IBM, peker på at det fortsatt er smått med nye, store it-prosjekter.

Det vil ha konsekvenser for hele it-bransjen hvis investeringsviljen er labert.

Skuffer

Årets andre kvartal ble ansett av analytikerne som et vendepunkt, og resultatene av de store ble sett frem til store forventninger. Særlig da brikkegiganten Intel for en uke siden viste tegn på at det økonomiske klimaet er sterk forbedret.

Men IBM skuffet investorene. En vekst i omsetning på to prosent i andre kvartal er under nivået bransjen ventet seg.

IBM-ledelsen selv avviser at skuffelsen skyldes et sjanglete finansklima, og henviser til en sterk dollar for å forklare det svake resultatet. Ledelsen tror også at selskapet vil se sterkere vekst i andre halvparten av 2010.

Integrerer

For investorene er bortforklaringen ikke nok. IBMs aksje falt med fire prosent etter kunngjøringen.

Store blå bestemte seg også for å slanke seg i toppen. Ifølge et skriv fra toppsjefen Samuel J. Palmisano vil både programvare og maskinvare falle under samme ledelse. Tidligere har disse divisjonene vært strengt adskilt.

Det er 36-åringen Steven A. Mills som får ansvar for både systemer og programvare.

Mindre maskinvare

Denne endringer er et brudd med fortiden, ifølge senioranalytiker Christopher Mines i Forrester Research. Til amerikanske Computerworld sier han at han anser det som en stor og viktig endring.

En av grunnene er at maskinvare i dag representerer mindre enn 20 prosent av selskapets omsetning, mye mindre enn det har vært historisk sett.

Men ifølge Mines er det også eksterne grunner for omorganiseringen.

- Integreringen av maskinvare og programvare er en stor trend, med spesialiseringen av systemene og diversitet, avhengig av arbeidsoppgavene. Det er en ny tilnærming sammenlignet med de siste to tiårene, der "one-size-fits-all"-systemer ble pushet, basert på Wintel-arkitektur, sier han.

Les om:

IT-Karriere