- Ingen grunn til bekymring

- Ingen grunn til bekymring

INTERVJUET: Visma er solgt igjen. "Business as usual" for Øystein Moan.

- Det startet med planen om å børsnotere selskapet i mars neste år. Det var jo godt kommunisert i markedet.

Kjører du forbi Skøyen kan du knapt unngå å se det nye fremskutte fasadepartiet mot Bestumkilen, som et skip på land. Helt øverst i baugen, i niende etasje, sitter Øystein Moan og prøver å navigere skuta. Nå har han ført Visma i hendene på Kohlberg Kravis Roberts (KKR), verdens største fond perialisert på oppkjøp av unoterte selskaper. De var ikke den eneste som snuste på det norske programvareselskapet.

- Vi ble overrasket. Det var 10-15 store fond som viste interesse. Trolig har mange fond mye midler etter moderate investeringer i 2009. Vi gikk videre med fire, og valgte vi til slutt KKR.

- Så dere dropper børsplanene?

- Inntil videre. Men siden KKR er det største fondet, er det naturlig at deres exit vil være børsnotering, men når er usikkert.

Ingen garantier

- Du frykter ikke at Visma blir partert og solgt?

- Det er vi helt sikre på. KKR er et vekstfond, ikke et brakeup-fond. Noen ganger er det riktig å stykke opp et selskap, men KKRs hensikt med eierskapet i Visma ble nøye vurdert før vi inngikk en avtale. KKR er selvsagt ute etter å tjene penger, og har uttalt at den beste måten å få til det er at vi fortsetter som før.

- Men du har ingen garantier?

- Garantier har man aldri, men vi ba om 50 referanser på selskaper de eier. KKR kom veldig godt ut av referansesjekken. Selv psykopater kan ha fem venner, men 50 er vanskelig.

Ingen bekymring

- Hva med kundene?

- Verken de ansatte eller kundene har uttrykt noen bekymring. Det har de heller ingen grunn til. Vi har fått en eier som ønsker å bygge selskapet videre, trolig med tanke på en fremtidig børsnotering. Da hadde det vært det lite smart å redusere verdien, eller dempe veksten, for selskapet.

Var det ikke noe sympatisk ved de gamle industrimagnatene, som sørget for at verdiskaping og overskudd skjedde lokalt. Som hentet de ansatte fra eget nærområde. Hvor sjarmerende er det å produsere overskudd for et utenlandsk fond i en globalisert verden?

- Samfunnsansvar er noe jeg føler på, mer enn da jeg var gründer. Visma bidrar i høyeste grad til verdiskaping. Vi har skapt spennende arbeidsplasser for 4.200 mennesker, og en mer effektiv hverdag for 225.000 kunder, noe som selvsagt er aller viktigst for oss.

Visma er i dialog med rundt hundre selskaper, ifølge Moan. Les mer på neste side!

IT-Karriere