Ingen jobbkrise for gode studenter

Ingen jobbkrise for gode studenter

Ved Høgskolen i Sør-Trøndelag kapres studentene før året er slutt. Samtidig sliter de med opptak av nye studenter.

Krisespøkelse har hatt flere omganger på avissidene, men for unge, godt utdannede dataeksperter er det ingen mørke skyer på himmelen, skal vi tro Høgskolen i Sør-Trøndelag (Hist). Blant årets 38 avgangselever på driftslinjen er det over som 20 allerede har fått jobb.

Høyskolelektor Stein Meisingseth er ikke i tvil at resten av kullet vil følge etter. Ifølge Meisingseth er studentene like ettertraktet som i fjor.

- Fra denne linjen går de rett ut i yrkeslivet. It-bransjen har det fremdeles ganske bra og når det gjelder drift er det alltid behov for det. Helt utrolig hvordan markedet etterspør, forteller han til Computerworld.

Kjapt ute

It-utdanning ved Avdeling for informatikk og e-læring, Høgskolen i Sør-Trøndelag (Aitel) er såpass ettertraktet at flere hentes før året er ferdig.

- Ja, vi ser allerede i februar at de første blir headhuntet. Det er god etterspørsel, sier Meisingseth.

At it-studentene fra Hist er attraktive i arbeidsmarkedet er ifølge høyskolelektoren på grunn av fokus på praktisk rettet arbeid gjennom studiene. Kandidatene kan være operative fra dag én, noe som er et stort pluss for arbeidsgivere.

Studentene får praktisk rettet erfaring gjennom blant annet lab-arbeid og et tett samarbeid mellom høyskolen og næringsliv. Dette innebærer blant annen at studenter tilbringer det siste halvåret av studiene på prosjektarbeid i bedrifter.

Sliter med usexy stempel

Startjobbene har gode lønningene, og det er ikke et unntak at nyutdannete med gode karakter får en lønn på 350 000 - 400 000 på første jobben. Til tross for det sliter Hist med å få inn nok studenter til neste år. It er rett og slett ikke sexy nok.

- En av grunnene er at it fremdeles ikke høres så spennende ut. I tillegg husker mange it-boblen fra årtusenskiftet. For få skjønner at det er helt vilt på denne delen av arbeidsmarkedet nå, sier han.

Meisingseth mener det trengs en bedre jobbing med ungdom på videregående skole. Han tror det er en del av rådgivere har for dårlig informasjon om tekniske jobber. Og vet man ikke om det, så velger man det ikke.

- Det er egentlig veldig synd. Man skulle tro flere ønsket seg en nesten sikker jobb med bra lønn startlønn, sier han.

- Snodig

Bemanningsselskapet Elan IT har i flere år tilbudt studenter ved Aitel jobbsøking og å delta i selskapets ressursbase. Dette har vært et fruktbart samarbeid for alle parter.

- Studentene fra Hist er veldig attraktive for våre kunder. Vi snakker to ganger i året med studentene. De er gode på for eksempel Microsoft 2008 og Wmware, og det er attraktiv kompetanse. I tillegg er de praktisk rettet, ikke teoretisk, de kan gå rett ut i jobb. Da slipper man mye opplæring i bedriftene, sier Steinar Husa fra Elan.

Også han stusser på hvorfor ikke flere velger praktisk it som utdannelse. Det er ingen tvil om det fortsatt er stor mangel på it-kompetanse i Norge.

- Det er snodig at det ikke er flere søkere, sier han.

Les om:

IT-Karriere