- Ingen kartellavtaler i Norge

- Ingen kartellavtaler i Norge

IBM i Danmark har inngått avtaler for å stoppe ansatte fra å flytte til konkurrenter. - Vi har ingen kartellavtaler med noen i Norge, sier norgessjef Morten Thorkildsen.

I Danmark har IBM viklet seg i en stygg sak hvor det viser seg at selskapet har inngått avtaler med store samarbeidspartnere for å unngå at ansatte tar imot jobbtilbud fra dem. Etter sammenslåingen med Mærsk viste det at det var en avtale for å hindre ansatte å flytte seg mellom selskapene.

I Norge eksisterer ikke slike avtaler, ifølge IBMs norgessjef Morten Thorkildsen.

- Vi har ingen kartellavtaler med noen. For våre ansatte er arbeidsmarkedet fritt, de kan jobbe der de vil. Uansett prosjekt er det ikke noe mer enn vanlig oppsigelsestid, med helt ordinære vilkår, sier norgessjef Morten Thorkildsen til Computerworld.no..

Spørsmål rundt praksis

Det var dansken Claus Juul som ville stille toppsjefen i IBM, Sam Palmisano, spørsmål rundt arbeidsgiverpraksisen som IBM Danmark bruker. Det dreier seg om avtaler som IBM Danmark har med sine kunder, hvor kundene er forhindret fra å rekruttere IBM-ansatte som ønsker en karriere hos dem. Juul fikk ikke svar, men fikk derimot sparken rett etter han kom tilbake fra USA.

LES OGSÅ: IBM-ansatt sparket for illojalitet

Ifølge den norske toppsjefen er eksemplet fra Danmark ikke representativt for selskapet.

- Dette ligner ikke på IBM. Vi pleier å være ganske åpne med mye frihet til de ansatte. Men jeg kan ikke kommentere det som skjer i Danmark, sier han. Slike avtaler håndteres per land i henholdt til tariffavtaler og andre lover og regler. Det finnes ikke noen direktiver som kommer fra sentralt hold i USA, sier han.

Ikke i Norge

Kjell Flagstad, tillitsvalgt i IBM og forbundsleder i It-Forbundet, er godt kjent med den danske saken, men tror ikke lignende saker dukker opp i Norge.

- Få av de danske IBM-ansatte er fagorganisert, det er annerledes i Norge. Vi ville aldri godta en slik klausul, sier han.

Men Flagstad er kjent med noen eksempler på hvordan avtaler lages, som da IBM outsourcet til EDB.

- De som ble med fikk tilbud om å være igjen, eller flytte til EDB. For de som gikk over gjaldt at de ikke kunne starte i IBM igjen før 12 måneder hadde gått, sier han.

- Kanskje noen snakker med hverandre

Når presset på kompetanse blir såpass stort som i dagens arbeidsmarked, er det ikke usannsynlig at bedrifter prøver å verne sine ansatte, emner Per Morten Hoff i IKT-Norge.

- Jeg vet at det er noen såkalte "gentlemen's agreements" mellom store selskaper å ikke raide hverandres avdelinger, men det er på ingen måte ment for å stoppe ansatte å søke hos hverandre, sier han.

Ifølge Hoff er det uheldig for it-bransjen hvis det skulle bli kartellavtaler.

- Jeg tror ikke det finnes tilsvarende i Norge, det ville i så fall være i strid med loven. Men det kan godt hende noen har snakket med hverandre, sier han.

LES OGSÅ: IBM kutter stort

Les om:

IT-Karriere