Innovasjonsgründeren

Innovasjonsgründeren

INTERJVUET: Nå skal de gode idéene møte de smarte investorene. Innovasjonsbørsen skal sørge for dette.

Truls Berg er en kjent gründer i norsk it-bransje med selskaper som Component Software, Comperio, Movation og Innovate på samvittigheten. Han har vært leder av Dataforeningen, er styreleder i Innovation Forum og sitter i styret for nettverket First Tuesday. I dag leder han selskapet Movation, som ble startet av teknologiselskapene Birdstep, Comperio, Fast, Nera Satcom, Opera, Radionor og Telenor med formål å støtte opp om teknologisk innovasjon.

Nå starter Movation opp hva de kaller en innovasjonsbørs for gründere og investorer.

- Hva er det du holder på med nå, Berg?

- Jeg prøver å få deg til å rydde forsiden for å fortelle om noe av det mest spennende som har skjedd på gründerfronten i Norge. Vi har laget en møteplass hvor gründere kan få jobbe med idéene sine sammen med ledende teknologiselskaper og hvor investorer tidlig kan finne idéer å satse på. Vi vil hjelpe frem innovasjon innen it og annen høyteknologi.

- Årlig startes det 49.000 selskaper i Norge, dessverre overlever færre enn 20 prosent de tre første årene. Samtidig finnes det flere enn 80.000 investorer i Norge som leter etter gode investeringer. Vårt poeng er at det i Norge er mange med god økonomi, som kan være med å løfte frem de gode idéene og bidra til å skape nye gode bedrifter og morgendagens arbeidsplasser. Det handler om å sørge for at de med idéene møter de med kapitalen.

- Det finnes andre private og offentlige ordninger også?

- Du tenker sikkert på "virkemiddelapparatet". Dette fungerer etter vår mening dårlig. I Innovasjon Norge sitter det 700 byråkrater med beslutningsangst, mennesker som aldri har startet noe. De fordeler over fem milliarder kroner i året. Innovasjonsbistanden er sauset sammen med to porsjoner distriktspolitikk, og it satses det i hvert fall ikke på. Vår trøst er at norske suksesser som Fast, Trolltech og Opera heller ikke fikk fem øre derfra.

Innovasjonsbørsen skal ifølge Berg koble gode idéer med kompetente investorer. Du som gründer registrerer en idé på Innovasjonsbørsen. Den vil deretter bli tilgjengelig for tunge aktører som vil se den, og vurdere den. I systemet ligger det beskyttelse mot at noen skal stjele idéen din. Det er jo hva de fleste gründere er mest redd for, samtidig som det gjør at de kanskje ikke når frem med den.

- Du starter et idékokeri?

- Den store utfordringen er at det er særdeles vanskelig å avgjøre hva som gjør en idé bedre enn andre. Vi har sammen med investorer satt opp 20 kriterier, som kan vektes mellom 0 og 1000. Dette er en åpen innovasjonsbasert modell hvor landets fremste teknologer og forretningsutviklere fra blant annet Telenor, Det norske Veritas og Nets vurderer idéene og kommer med tilbakemeldinger til gründerne.

- I tillegg kan deltagerne på Innovasjonsbørsen stemme på idéene de liker og har tro på. Vi har prøvd med tommel opp og ned, men det fungerte dårlig. I stedet har vi kommet opp med Movationdalere, virtuelle penger som kan satses på Innovasjonsbørsen. Hvert medlem får en million som så kan satses på sine favoritter, og hver måned vil det caset som stiger mest på Innovasjonsbørsen få omtale på Hegnar TV og markedsføres via Innodesign.no og muligheten til å legge det ut på Youtube.

- Hvorfor skal folk gidde å stemme frem idéer på en sånn børs?

- Hvorfor bryr folk seg med å stemme i Idol? Folkejuryen, for å kalle den det, vil være med av akkurat samme årsaker. Dessuten vil det bli premier å vinne for dem som stemmer. Det er også en tredje grunn: Om du viser at du har stor tro på en deltager, vil kanskje denne deltakeren komme tilbake til deg og ta kontakt, ut fra at du viser tro på prosjektet og kanskje kan bidra? Vi gir våre deltagere muligheten til å si "det var jeg som så den neste Google først".

- Hvordan hindre at noen stjeler idéene?

- Våre 20 partnerne har skrevet under på en avtale som gjør at de jobber for gründerens beste. De vet at gründerne er de som brenner for idéen, og vil heller hjelpe vedkommende frem, kanskje gi ressurser til utvikling hos seg, og på den måten kunne dra nytte av det som kommer frem.

- Du sier at du har jobbet med dette i Movation gratis i to år. Idealist?

- Delvis er jeg nok idealist, men det er ingen hemmelighet at jeg også er kapitalist og gjerne ser at det blir penger av dette. Hvert år investerer jeg i en ny bedrift, og jeg gjør jo ikke det for å tape. Det er mitt bidrag til et mer innovativt Norge, og på sikt er målet at vi fire medarbeiderne i Movation skal få frem flere idéer enn de 700 i Innovasjon Norge klarer. Jeg har vært med å starte ti bedrifter, og jeg vet definitivt hvor mye slit det kan være.

Les om:

IT-Karriere