Iphone 3G kommer i salg i Norge den 11. juli

Iphone 3G kommer i salg i Norge den 11. juli

CWTV: Apple lanserte mandag kveld Iphone 3G, litt tykkere, men med lenger batteritid.

Iphone 3G blir tilgjengelig i Norge fra 11. juli. Norske priser og abonnementstilbud vil bli kunngjort senere.

CWTV: Se reportasje fra lanseringen lenger ned på siden

Den nye Iphone, som er litt tykkere enn første generasjon (12,3 mm mot 11,6 mm), har 3G, 300 timers standby-tid og batterikapasitet til 5-6 timers internett-surfing.

Man skal kunne se video på den i opptil sju timer, høre musikk i et helt døgn og bruke den som 3G-mobiltelefon i fem timer eller i lavere hastighet i opptil ti timer.

Iphone 3G vil bli tilgjenglig i 70 land. Modellen kommer i salg i 22 av disse landene 11. juli.

Teliasonera kunngjorde mandag kveld at Iphone 3G vil bli tilgjenglig blant annet i Norge via Netcom 11. juli. Fortsatt ble det ikke sagt noe om prisene, men Netcom ville være klar til å ta imot bestillinger ganske snart, het det i pressemeldingen.

Selv om norske priser ikke er kunnegjort ennå, er det klart at prisene blir satt ned betydelig i USA, der 8 GB-modellen nå vil koste 199 dollear og 16 GB-modellen fås kjøpt for 299 dollar.

- Iphone blir dobbelt så rask til halve prisen, sa Apple-sjef Steve Jobs under lanseringen.

CWTV: Se reportasje fra lanseringen til høyre

Iphone 3G støtter både Wi-Fi, 3G og EDGE med full HDSPA-støtte, og man kan surfe på internett samtidig med at man snakker i telefonen.

Iphone 2.0

Jobs startet sin åpningstale på Apples utviklerkonferanse i San Francisco med å snakke om Iphone 2.0, det nye operativsystemet til Iphone.

Blant funksjonene er støtte for Microsoft Exchange, et resultat av at mange storbedrifter krever slik funksjonalitet. Dessuten har nye Iphone støtte for Microsoft Office-dokumenter, slik at du for eksempel kan se PowerPoint-applikasjoner på Iphone.

Dessuten støtter Iphone naturligvis Apples egne kontorapplikasjoner Pages, Keynote og Numbers.

Iphone 3G er tynnere enn første generasjon.

Iphone 2.0 har deler av Mac OS X innebygd, og den samme os-kjernen er benyttet på begge operativsystemer.

LES OGSÅ: Ny Iphone i dag?

Den første delen av presentasjonen dreide seg mest om applikasjonene som er innebygd i Iphone 2.0. Et av poengene til Steve Jobs var at det er uhyre enkelt å lage applikasjoner for Iphone og teste dem ut i en Iphone-simulator på Mac.

Blant applikasjonene som ble vist, var spill, bloggeverktøy, programvare for å handle på Ebay og mye annet.

Iphone vil nå bli gjenstand for utallige sammenligninger med andre mobiltelefoner. Man får håpe at de også tar med i vurderingen hvor lett det vil være - i hvert fall ifølge Steve Jobs - å benytte utallige applikasjoner på Iphone 3G. Han fremholdt at 90 prosent av dagens Iphone-brukere benytter minst ti forskjellige funksjoner og applikasjoner på mobilen. - Du greier ikke engang å begynne å skjønne hvordan du skal benytte ti forskjellige funksjoner på en vanlig telefon, sa Jobs.

MobileMe

Blant programløsningene som ble demonstrert, var det nye MobileMe. Dette er nærmest en videreutvikling av tjenesten .Mac.com og som gjør det mulig å sikre at alle kontakt- og kalenderdata er i synk både på Iphone, Ipod Touch, på Mac og til og med på Windows-pc-er, der MobileMe fungerer mot Microsoft Outlook.

MobileMe garanteres å være 100 prosent fri for annonser, men krever at man kjøper et abonnement. Med 20 GB lagringsplass koster MobileMe 690 kroner i året. Man kan også få en familiepakke for 1040 kroner, der man har en 20 GB kjerne-lagringsplass supplert med fem gigabyte for hver av opptil fire familiemedlemmer.

Eksisterende .Mac-abonnenter blir automatisk oppgradert til MobileMe.

For ekstra betaling på henholdsvis 40 eller 79 euro årlig kan man utvide lagringsplassen med ytterligere 20 eller 40 GB.

Lokalnyheter

Iphone 3G kommer med GPS som standard.

Et annet program er Mobile News Network fra Associated Press, som kan sende deg lokale nyheter utfra hvor du befinner deg med din Iphone.

Apples e-postprogram Mail vil ha viktige forbedringer på den nye Iphone, og bildevedlegg til e-post kan enkelt lagres i Photo Library. For å skifte mellom standard og vitenskapelig kalkulator er det bare å vri Calculator til landsskapsmodus.

Hvis Iphone skal benyttes av barn og ungdom, kan foreldrene skru av Youtube, Itunes Store og App Store, hvor man kjøper og laster ned applikasjoner til Iphone. App Store blir tilgjengelig i 62 land.

Iphone 2.0-programvaren skal kunne lastes ned tidlig i juli. For brukere av musikkspilleren Itouch vil programvaren koste snaut 10 dollar.

Iphone-programvaren vil bli distribuert på flere måter. Applikasjoner på under 10 megabyte kan lastes ned via mobiltelefon, Itunes eller Wi-Fi-nettet. For større applikasjoner begrenses distribusjonen til Wi-Fi og Itunes.

Apple legger også opp til en separat distribusjon for større bedrifter som vil ha kontroll på hvilke telefoner som får anledning til å installere programvaren.

Utviklerprogramvaren for Iphone 2.0 er blitt lastet ned 250.000 ganger, og 25.000 utviklere har søkt om å få tilgang til betalversjonen. 4000 søknader er innvilget så langt.

Les også fortløpende dekning av Steve Jobs' åpningstale på Macworld.no .

Les om:

IT-Karriere