Iphone og Ipod redder Apple

Iphone og Ipod redder Apple

Mac-salget faller for første gang på seks år, men Apple reddes av dingsene.

Pc-salget daler, og det får også Apple merke.

For første gang på seks år må selskapet rapportere om et fall i Mac-salget.

Alt i alt solgte Apple 2,2 millioner Mac-maskiner i løpet av første kvartal 2009. Dette er tre prosent færre enn tilfelle var samme periode i fjor. 1,4 av de solgte maskinene var bærbare, men det ble solgt 818.000 stasjonære Mac-er.

Selv om Apple må bite i det sure eplet og innrømme at finanskrisen for alvor gjør seg gjeldende også hos dem, er ikke tallene så ille som de kunne vært. De siste tallene fra analytikerne i IDC viser at pc-salget gjennomsnitlig har falt med syv prosent, og Apple holder seg altså mye bedre enn dette.

Bedre enn fryktet

- Å komme bedre ut av det enn resten av bransjen i denne forferdelige økonomien, er litt av en bragd, sier Tim Cook i Apple, som vikarierer for Steve Jobs som ennå er sykemeldt.

Cook får støtte fra analytikerne.

- De har all rett til å være så fornøyde som de så ut til å være, sier analytiker Ezra Gottheil i Technology Business Research til vår nyhetstjeneste.

- Faktum er, at i denne økonomien, klarer de seg ganske godt.

Iphone-salget eksploderer

Salget av bærbare falt to prosent, mens salget av stasjonære falt fire prosent. Det stasjonære fallet er mye mindre enn det var forrige kvartal, hvor prosenten var så høy som 25. Cook tror deres nye produktlinje har sikret at også store Mac-er fortsatt er populære.

Men det som er aller mest populært, er Iphone.

I det siste kvartalet solgte de 3,8 millioner telefoner, noe som er hele 123 prosent mer enn i fjor. Dette er mer enn hva analytikerne hadde regnet med.

Iphones lillesøster, Ipod Touch, skal også ha solgt svært godt, men Apple nekter å gå ut med individuelle salgstall for de forskjellige Ipod-modellene.

Spår mini-pc uten tastatur

Men skal de ri av seg resten av økonomistormen, hadde det gjort seg med noen nye og nyskapende produkter.

Og ting tyder på at Apple har noen triks opp i ermet. Cook og resten av Apple nekter å si noe om kommende produkter, tradisjonen tro, men mange venter nå på at de skal gjøre noe for å komme seg inn i billigmarkedet. Mini-pc-er selger godt, trolig mye på grunn av pris, og det rapporteres om at eplefolket også vil få sine alternativer.

- Vi ser på saken. Om vi finner måter vi kan levere nyskapende produkter, så vil vi gjøre det, sier Cook, som ikke har mye til overs for dagens mini-pc-er.

- Å kalle dem en personlig datamaskin er å ta hardt i, fnyser han.

Visstnok skal Apple ha gjort en stor bestilling av små, trykkfølsomme skjermer i størrelsesordenen rundt ti tommer.

- Maskinene vil kanskje ikke ha tastatur, spår analytikeren Gottheil.

Så lenge ikke det er MacWheel det er snakk om...

IT-Karriere