It-arbeidere rekord-misfornøyde

It-arbeidere rekord-misfornøyde

- Mindre fokus på individet, mer på bunnlinjen, mener El- og it-forbundet.

Finanskrise og medfølgende reorganiseringer, oppsigelser og andre grep, har sørget for at it-arbeidere i USA er så lite fornøyde som de aldri før har vært.

Det viser en undersøkelse, utført av selskapet Corporate Executive Board (CEB). Den ble utført i midten av 2009 blant bedrifter på Fortune 500-lista. Selskapet spør hvert år 150.000 arbeidsfolk om hva de synes om jobben sin, og herav jobber rundt 10.000 med it. Tilfredsheten fortsetter å falle, konkluderer undersøkelsen.

Andelen it-ansatte som ikke lenger gidder å jobbe overtid for å løse problemer, ikke gidder å komme med forslag for å forbedre prosesser og ikke ønsker å spille en nøkkelrolle i organisasjonen har ikke vært så lav på ti år.

I 2007 var rundt 12 prosent av de ansatte i kategorien «sterkt engasjert», men nå er tallet fire prosent.

- Dette er bokstavelig talt de viktigste ansatte, sier Jane Capella, direktør i CEBs informasjonsteknologiseksjon, til Computerworlds internasjonale nyhetstjeneste.

Fare for jobbytte

Men disse ansatte vil med 2,5 ganger mer sannsynlighet enn gjennomsnittsarbeideren være på utkikk etter ny jobb.

- De er trolig de som først forlater selskapet så snart de kan.

Og arbeidsmarkedet innen it i USA er på vei oppgover, ifølge markedssjef i Job Board Dice, Thomas M. Silver. I New York har selskapet listet 6.000 ledige jobber, opp fra 5.600 for et år siden. I Silicon Valley er det listet 3.000 ledige jobber, opp fra 2.700 for et år siden.

- En undersøkelse Dice utførte blant 360 folk i august, viste at over en tredjedel planlegger å bytte jobb når markedet forbedrer seg. Teknisk ansatte er under konstant press for å holde tritt og vil være i jobber der de kan lære og vokse, sier Silver.

Capella fra CEB råder bedrifter som vil beholde sine ansatte å ta interne undersøkelser meget alvorlig, å jobbe med motivasjon, kommunisere mer åpent og gi den enkelte ansatte mer å si i sin arbeidssituasjon.

- Hvis de ansatte ikke tror at selskapene er ærlige, er det mer sannsynlig at de blir misfornøyde. Hvis direktørene er ærlige nok med de ansatte, kan de «akkumulere nok velvilje» til å slå ut de negative innvirkningene, mener han.

Undersøksen står i kontrast til rangeringen til Careercast.com, som skriver at utviklere har den nest beste jobben som finnes.

Hvordan er stemningen blant norske it-ansatte? Les mer på neste side!

Les om:

IT-Karriere