It-bransjen kan tørke inn

It-bransjen kan tørke inn

Analytikere varsler om pengetørke i it-bransjen. Tusen milliarder kroner kan gå tapt.

It-gigantene har sluppet relativt heldig fra finanskrisen, men nå kan realiteten ta dem igjen, tror analytikere.

- Dette er ingen nedtur. Dette er en krise! sa Peter Sondergaard, Gartners forskningssjef, da deres store konferanse Symposium/ITxpo 2008 startet denne uka.

LES OGSÅ: Ingen krise i it-bransjen

Computerworlds internasjonale nyhetstjeneste melder at Gartner tror teknologiinvesteringene vil øke litt framover, men så gå ned med to til tre prosent neste år.

De ser heller ikke bort fra at noen firmaer vil kutte it-budsjettene sine med så mye som 20 prosent, og at it-bedrifter ikke lenger vil ansette folk, men snarere bli aktuelt å gi folk sparken.

LES OGSÅ: - It-bransjen vil ikke ansette nye folk

- Det neste store innen it er ikke teknologi, sa Sondergaard.

- Det er kostnadsreduksjon, risikoberegninger og fleksibilitet.

Også andre analytikere tror it-bransjen er i ferd med å ta et stup. Finansavisen melder at First American Funds spår dårlige tider. Jane Snorek i fondselskapet tror så mye som 170 milliarder dollar kan forsvinne fra bransjen neste år.

Hun tror it-budsjettene vil holde seg uendret, eller synke med så mye som fem prosent de neste årene. Til sammenlikning skal teknologiinvisteringene ha falt med syv prosent da dotcom-boblen sprakk.

- All business har stoppet helt opp de siste ukene. Kundene stopper bestillinger og sier at de ikke aner om det blir en global nedsmelting og derfor vil de utsette innkjøpene, sier Snorek ifølge Finansavisen.

LES OGSÅ: It-krisen kommer til Norge

IT-Karriere