- It-bransjen vil ikke ansette nye folk

- It-bransjen vil ikke ansette nye folk

Bransjen nøler med faste ansettelser, og tyr til innleid arbeidskraft. Xtra Personell trenger ekstra personell.

- I turbulente tider blir virksomheter forsiktige med nyansettelser, forteller administrerende direktør Kristian Fæste i Xtra personell.

Og turbulente tider er det. Det kan virke som om verden raser rundt oss, men ifølge Fæste raser ikke selskapet hans.

- Vi har ikke merket noen nedgang i etterspørselen. Snarere tvert imot. For tiden trenger vi folk både til faste og midlertidige stillinger innen alt fra programmering, drift, administrasjon, support, kontorstøttesystemer og prosjektledelse, sier han.

Andy Kyte i Gartner fortalte Computerworld at verden er inne i en it-krise, ettersom kompetent arbeidskraft er en mangelvare. Han mente at dette snart ville ramme Norge, og at det hele ville vare i mange år fremover.

LES OGSÅ: - Snart it-krise i Norge

Ifølge Bemanningsbransjen i NHO Service, ble det leverte over 1,1 million utfakturerte timer innen it første halvår i år. Xtra personell leverte nærmere 330.000 utfakturerte timer, som utgjør rundt 400 fulltidstillinger.

- It er en prosjektorientert bransje hvor det alltid er etterspørsel etter fersk kompetanse. Dette gjør at man kan risikere å være for høyt bemannet i perioder. Bruk av innleid arbeidskraft for å ta prosjekttopper og sesongvariasjoner reduserer den risikoen, og skaper fleksibilitet og gjør det enklere for virksomhetene å snu seg rundt etter markedets behov, tror Fæste.

- Vi vil bli rammet

Mens Xtra Personell gnir seg i hendene, holder Sverre Hurum i Bouvet sine hender i ro.

- Om du spør om vi har merket noe konkret, er svært helt klart nei, sier den administrerende direktøren.

- Vi har ikke merket hverken oppgang eller nedgang.

LES OGSÅ: It-bransjen større enn antatt

Hurum forteller at dagens finansielle situasjon er noe de diskuterer daglig. Han vil være forbredt, sier han, uansett hva som skjer og hva slags konsekvenser det får.

- Verden ser ut til å rase ned rundt oss, mens vi her i it-bransjen i Norge ikke ser ut til å merke noe konkret. It-bransjen vil nok merke det hele senere enn de fleste andre, men jeg tror vi vil bli rammet på den ene eller den andre måten på sikt, forteller han.

At dårlige tider vil gi økt press på bemanningsbyråene, slik Xtra Personell mener, har han ikke like mye tro på.

- Vi har vokst med 40 prosent hvert år. Det tror jeg ikke vi gjør i 2009.

- Markedet snur

Elan It er Manpowers it-seksjon. De forteller noe av det samme som Bouvet: Heller ikke de har merket noen særlig endring.

- Det vi merker, er at folk bruker lenger tid før de bestemmer seg. Beslutningene sitter lenger inne, sier administrerende direktør Gudrun Jebsen.

- Jeg vil ikke kalle det en pessimisme, men en usikkerhet i markedet.

LES OGSÅ: Vil ha folk uten hjemlengsel

Selv om ikke Elan It har merket noen større pågang, tror Jebsen det er noe i det Xtra Personell melder om, med tanke på at it-bransjen vegrer seg mot ansettelser.

- Markedet snur. Man reserverer seg mot å ansatte folk om man har en jobb som må gjøres, tror hun.

- Ved å leie inn arbeidskraft, har man en større sikkerhet.

Les om:

IT-Karriere