- It-folk er lite lojale

- It-folk er lite lojale

El&it prøver å hanke inn nye medlemmer, noe som ikke er lett. - Unge it-ansatte tror de er sin egen lykkes smed, mener forbundet.

Ved Nydalen t-banestasjon har det i går og i dag stått en gjeng med aktive medlemmer fra El& it-forbundet med en rød stand og mange brosjyrer. Målet er å hanke inn flere medlemmer blant de mange nye unge ansatte som strømmer til Nydalens mange it-bedrifter.

- Vi ønsker å være synlig, og presentere oss. Det er bestemt at vi skal ha fokus på verving. En fagforening uten medlemmer er en svak fagforening. Derfor ønsker vi å nå frem til flere, sier John Christian Hanssen klubbleder for El&it i ErgoGroup.

LES OGSÅ: Slik får du høyere lønn

Det er Ergogroups lokaler litt lenger ned som er hovedmålet. Her holder en av Norges største it-bedrifter introduksjonsdager for nye ansatte. Utover det er Nydalen blitt et senter for hele it-bransjen i Norges hovedstad.

- Her møter vi folk når de går til jobb, når de kommer fra jobb, når de skal spise lunsj, eller når de går ut for å handle. Dette er et sentralt knytepunkt, mange kommer med t-banen, forteller Hanssen.

Lykkesmed

Hensikten til El&it å få flere medlemmer. Fagforeningen ønsker å være mer synlig, og tror det er viktig å påvirke folk over tid.

- Jo mer du viser du er til stede, jo større sjansen er at flere ønsker å se hva dette er for noe, sier Hanssen.

LES OGSÅ: - It-krisen kommer til Norge

It-bransjen har tradisjonelt et forholdsvis lavt medlemskap i fagforeningene. Trenden har ikke blitt bedre i det siste.

- Jeg tror mange unge mennesker tror de er sin egen lykkes smed i it-bransjen. De stoler på sine egne kunnskaper, det tror de er veldig flinke og at det er nok. De ønsker å klare seg selv, sier Hanssen.

Ikke lojale

Hanssen mener også it-ansatte ikke er veldig lojale. Hvis ikke de blir enige med arbeidsgiveren, så finner de seg en annen jobb med mer lønn eller andre oppgaver, heller enn å ta et oppgjør i bedriften selv.

- Det er vanskelig å si noe generelt, men vi ser at mange yngre arbeidstagere kommer direkte fra skolen med en solide utdannelse. Det har såpass mye å slå å bordet med at det er lett for dem å få seg en ny jobb i andre bedrifter, sier Hanssen.

På første dagen hadde ingen meldt seg direkte på som nye medlemmer.

- Nei, det hadde vi kanskje ikke forventet heller. Vi er ikke profesjonelle gateselgere, men vi håper at de kommer tilbake senere, ler Hanssen.

IT-Karriere