It-gigantene blør på Wall Street

It-gigantene blør på Wall Street

USAs Aksjemarkeds største smell siden 2008 i går. Microsoft, Intel og Oracle blant taperne.

Det ble særdeles trangt i dørene da en rekke av Wall Street-investorene forsøkte å kvitte seg med aksjeposter i gårsdagens aksjenhandel. Et massivt salgspress har bygget seg opp på begge sider av Atlanteren den siste tiden, på bakgrunn av en stadig forsterket frykt om de videre økonomiske utsikter.

Nervøsiteten tiltar

Gjeldskrisen i Europa og den enorme statsgjelden USA er i besittelse av er to viktige medvirkende årsaker til den svake utviklingen. Gjeldskrisen og USAs svake økonomi er med på å skape frykt blant investorene om en ny finanskrise.

Da Wall Street satt sluttstrek for gårsdagens aksjehandel, var det med blodige nedturer som resultat. Alle de tre toneangivende nøkkelindeksene gikk på stygge smeller, inkludert den it-ladede Nasdaq-indeksen. Med fall i overkant av fire prosent noterer markedet seg den største nedgangen siden finanskrisen i 2008.

Markedet blør

For den tradisjonsrike Dow Jones-indeksen ble slutten på visa et fall på 512,76 poeng, tilsvarende 4,31 prosent. Sluttnoteringen ble dermed 11.383,68 poeng. S&P 500-indeksen skrellet bort 4,78 prosent til 1200,07, mens den teknologiladede Nasdaq-indeksen tok et fall tilsvarende 5,08 prosent til 2556,39 poeng.

It-aksjene tynget

I sistnevnte nøkkelindeks finner vi en rekke kjente navn blant it-produsentene. Noen av selskapene som var mest aktive i handelen var Microsoft, Cisco Systems, Intel og Oracle. Microsoft var med sine 92,25 millioner aksjer den tredje mest aktive aksjen i handelen, og kunne ved børsens stengetid notere seg et kursfall på 3,64 prosent til 25,94 dollar.

I Cisco Systems ble 92,2 millioner aksjer utvekslet i handelen, som ved veis ende ga aksjen et fall på 4,33 prosent til 14,82 dollar.

Stort bedre gikk det heller ikke med prosessorgiganten Intel som tapte 4,4 prosent til 20,85 dollar per aksje i handelen. 86,7 millioner aksjer skiftet eiere i løpet av handelen.

Oracle-aksjens sluttnotering ble 28,88 dollar etter et kursfall på 4,34 prosent. Selskapet var det 8. mest omsatte på Nasdadg med 49,4 millioner aksjer utvekslet i handelen.

Mer uvær i vente?

Mye tyder på at mer uvær kan være i vente. Det knyttes blant annet nå stor uro til nye arbeidsledighetstall for det amerikanske markedet, tall som ansees som en sterk indikator for tilstanden for verdens største økonomi. Ledighetstallene legges frem i ettermiddag.

Oslo Børs stuper

Også her på berget ser vi at den nervøse stemningen blant internasjonale investorer lett smitter. Oslo Børs stuper i fredagens åpning, og i skrivende stund er hovedindeksen allerede ned 3,74 prosent til 361,34 poeng.

Les om:

IT-Karriere