- It-prosjekter rammes av nedturen

- It-prosjekter rammes av nedturen

KOMMENTAR: Usikkerhet og global økonomisk krise får også følger for it-avdelingen.

Har du hatt trøbbel med å overbevise sjefen om å investere i et it-prosjekt, blir det i alle fall ikke noe lettere nå. Man snakker om 1929 som er et skrekkår for alle som driver med finans. Nå er det nok ikke mange som husker torsdagen den 24. oktober i 1929 hvor alt så svart ut. Det ble ganske svart også, for uken etter kom "Black Monday" og "Black Tuesday " på Wall Street i New York. Panikken.

Historiske finansinstitusjoner som Lehman Brothers og Merill Lynch overlevde faktisk krisen i 1929. Men de gikk dukken nå i høst, Lehman Brothers konkurs og Merill Lynch inn som en del av Bank of America. Er det rart det er bekymring? Oktoberdagene for snart 90 år siden var starten på en langvarig global nedgangsperiode.

Risikovurdering

Man skal være forsiktig med å spå i det som nå skjer. Men det er et faktum at verden, med USA i spissen, er inne i en økonomisk krise. Og som alt annet, startet den i USA, og så kommer resten av verden etter. Og i krisetider er det frykten som gjelder. De mest optimistiske bli pessimister og de mest pessimistiske vil ikke lenger ta noe som helst risiko.

It og prosjektledelse er i likhet med makroøkonomi ingen eksakt vitenskap. Det er nyanser, ubestemmelige og uforutsigbare teknologiske faktorer, skjulte kostnader, organisatorisk motstand – og en rekke av andre grunner til at ting ikke alltid går etter planen. Det er rett og slett risiko. Når også renten er høy vil det kanskje også lønne seg å betale gjeld eller sette pengene i banken, fremfor å investere i et it-prosjekt.

Selv om det selvfølgelig også kan argumenteres at når verdien av å ha penger blir høyere med høyere rente, må det også lønne seg å effektivisere får å få mer penger. Men problemet er at man ikke tør å ta risikoen. Prisen du betaler for en fiasko har blitt for stor.

Oljesmurt it-bransje

Historien har vist oss at it-investeringer er noe av det første som blir stoppet når beslutningstakerne ikke lenger vil ta risiko. Selv om regnestykket går opp med profitt for prosjektet, hjelper det lite om bedriften rett og slett kjemper for å overleve og ikke klarer å skaffe til veie pengene som skal investeres.

I Computerworld har vi høst skrevet at Norge er i en særstilling. Vi har en svært rik offentlig sektor som har mange ugjorte it-oppgaver, og at dette holder etterspørselen oppe. Administrerende direktør Nils Molin i IDC mener norsk it-bransje er oljesmurt. Han peker også på at internett skaper så mange muligheter for både private og offentlige virksomheter at man ikke kan la være å investere i it.

Dette er nok positive faktorer som vil holde igjen nedgangen. Men om frykten for fremtiden får satt seg, hjelper det lite – i alle fall i privat sektor. Derfor må it-avdelingen forbrede seg på en tøff kamp for å få igjennom it-prosjekter i månedene som kommer. Og det er sannsynlig at it-investeringene skal ned – også i Norge.

IT-Karriere