It taper på børsen

It taper på børsen

Finanskrisen har ført til en massakre på Oslo-børs. It-selskapene er de verste ofrene.

Det har vært et blodig kvartal for it-bransjen. Ifølge Finansavisen har 21 it-selskaper falt mer enn ti prosent i verdi. Det er nesten halvparten av alle børsnoterte it- og telekombedrifter.

Men det er ikke bare en vanlig børsnedgang på grunn av finanskrisen. En av tre børsnoterte it-selskaper tapte penger i andre kvartal, og analytikerne kutter derfor forventningene også til neste resultatfremleggelse.

Blant verstingen er Tandberg Storage, som har falt hele 47,5 prosent. Også konsulentselskapet Exense (41,7 prosent) og Funcom (41 prosent) har mistet store verdier.

Ufortjent

Tidligere har ekspertene trodd at krisen kunne passere ubemerket forbi Norge, men nå er det flere som begynner å innse at det ikke er mulig nå holde seg unna med dagens globale økonomi.

- Generelt er markedsutsiktene negative og vil, eller har, påvirket de norske it-selskapene. Lenge har man trodd at påvirkningen på norsk økonomi ville bli liten, men nå er det et mer åpent spørsmål, sier Arild Nysæther i Fondsfinans til Dagens Næringsliv.

Opera, et av flaggskipene i norsk it-bransje, sliter også. Selskapet har sunket 31,8 prosent, mye på grunn av at Google lanserte en konkurrent med nettleseren Chrome siste uke. Men Nysæther mener ikke at den negative trenden for Opera er fortjent.

- Når børsen faller går det ofte hardt ut over mindre selskaper, sier han.

IT-Karriere