- Jeg kan gjøre hva jeg vil

- Jeg kan gjøre hva jeg vil

Nils Øveraas har en formue som gjør at han kan gjøre akkurat hva han vil. Nå slutter han som toppsjef i Accenture.

Sjefene i Accenture-landene lager en liste over egnede personer som kan ta over viktige roller i egen organisasjon om en person ikke lenger fungerer i sjefsrollen, en slags backup. Fjorårets liste ble spesiell for Nils Øveraas, da visste han at navnet han satt opp etter sitt eget kunne ta over Accenture-skuta.

Den første september er det nytt finansår for konsulentselskapet, og Roy Grønli tar over jobben.

Det var i 1984, som relativt fersk sivilingeniør fra Trondheim, Nils Øveraas begynte i selskapet han forlot denne uken. De siste ti årene var han toppsjef i konsulentselskapet og hadde også det internasjonale ansvaret for Accentures samfunnsansvar.

- Det har jo vært morsomt, jeg har vært med på utrolig mange spennende prosjekter. Og det siste høydepunktet var at vi vant kontrakten om den nye kjernejournalen for helse. Men det prosjektet må jeg nå følge fra utsiden.

Katta ute av sekken

Nils Øveraas snakket allerede for et år siden med den internasjonale ledergruppen hvor han sonderte mulighetene for å trekke seg tilbake.

- Det var som jeg skrev på Facebook, greit å slippe katta ut av sekken nå. Jeg har holdt tett om dette lenge. Men jeg har fått mange hyggelige eposter, sier Øveraas.

Han sier han var en del av et gammelt regime og at det var på tide å slippe til nye krefter.

Øveraas offentliggjorde sin avgang onsdag denne uken, dagen etter fikk han besøk av Accenture-veteranen Lars Henriksen. Henriksen var personen som i sin tid ansatte Nils. Henriksen ledet konsulentselskapet fra 1977 til 1994.

- Lars og jeg snakket om at det finnes en tid hvor det er naturlig å gi roret over til nye. Gi andre sjansen. Det er vel bare Sverre Hurum (i Bouvet, red. anm.) som har vært leder i it-bransjen lenger enn meg nå, sier Øveraas.

- Jeg skal ringe og spørre ham hvor lenge han vil sitte?

- Ha ha, Sverre er god på ski. Da må du si at nå får jeg veldig god tid å trene, sier Øveraas.

Engasjert

Nils Øveraas har hatt god inntekt i mange år, og han tjente gode penger på børsnoteringen av Accenture i 2001. Men det er få som tror den 55 år gamle mannen inntar en tidlig pensjonstilværelse. Han kommer ikke til å ligge på sofaen.

- Det blir bra med litt roligere tider, men få tror nok at jeg slenger meg på sofaen, det tror jeg heller ikke selv. Nå får jeg god tid til å trene. Jeg har et samfunnsengasjement som jeg nå kan jobbe videre med.

Øveraas sitter blant annet i styret i Redd Barna, og har også her et internasjonalt verv.

- Jeg vil bruke mer tid på den typen av arbeid. Men jeg kan også tenke meg styreverv. Vi har jo ikke hatt lov til å sitte i kommersielle styrer. Der åpner det seg muligheter og jeg vil gjerne bruke kompetansen til å hjelpe spesielt unge selskaper og grundere.

Nils Øveraas forteller at han ikke ser seg selv i ny topplederjobb, med det første. Men han utelukker det ikke.

- Jeg har økonomisk frihet til å gjøre det jeg vil. Jeg kan ta ulønnende verv om jeg syns det er interessant. Jeg ser ikke for meg en ny topplederjobb med det første, men er det et spennende lite oppstartsselskap så skal jeg ikke utelukke det - i alle fall for en periode.

- Vil du savne intensiteten?

- Det er jo litt rart, har vært tretti år i samme selskap. Veldig tett på beslutningsprosesser. Men det er en jobb med ansvar hele døgnet, siden vi holder på med mye samfunnskritisk, og det er jo spennende, sier han.

- Samtidig blir det godt å slippe det samme ansvaret.

Les om:

IT-Karriere