Jentene vil ha SAP

Jentene vil ha SAP

IBMs nye SAP-universitet får en kvinneandel på 60 prosent når første kull setter seg på skolebenken 1. august.

Etter storkontraktene med Statoil, Yara og Forsvaret rundt årsskiftet, fikk IBM et prekært behov for nye SAP-konsulenter. I et allerede svært presset markedet besluttet selskapet å utdanne nye it-kandidater internt på et eget SAP-universitetet, i praksis et fem uker langt intensivkurs. Målet var å utdanne opptil 100 kandidater i løpet av høsten, men første kull som setter seg på skolebenken er bare 25.

- Vi kunne tatt mot nærmere 50, men vi bestemte oss for at 25 var det riktige tallet underveis. Alle holder høy kvalitet, men med ulike ambisjoner og relevante fagområder er det en stor kabal som skal gå opp før de er klare til å gå inn i de tre store prosjektene, sier konsulentdirektør Morten A. Meyer.

LES OGSÅ: Tapper IBM for SAP-konsulenter

15 jenter

Totalt 150 søkere var gjennom en utvelgelsesprosess, som var mer omfattende enn ved en vanlig ansettelse. En hel dag med intervjuer, gruppeoppgaver og presentasjoner i plenum resulterte i 25 kandidater som er klare for skolestart 1. august. Etter et teoretisk intensivkurs skal skal SAP-studentene sendes ut på fakturerbare oppdrag under veiledning av seniorkonsulenter i IBM allerede 15. september.

Kvinnene hevdet seg veldig bra i rekrutteringsprosessen, og av de 25 utvalgte er hele 15 jenter. Flertallet er etablerte arbeidstagere med erfaring fra andre relaterte områder, men med variert teknologisk bakgrunn.

- Jeg har ett års SAP-erfaring som bruker og ville gjerne lære mer om systemet. Med min bakgrunn som siviløkonom var dette en god mulighet til å få en mer teknisk stilling, sier Alina Svenning (29).

-- Jeg ble tipset av en venninne som jobber i IBM, og dette virket både utfordrende og spennende. Intensivkurset er nok en nødvendighet. Alle er litt nervøse, men på en god måte, tror Christina Skagemo (28), som har implementert SAP i en bokhandel i Asker.

- Det er artig at det er såpass mange jenter her, og det var viktig at det var et stort selskap som IBM som sto bak når det er snakk om et såpass nytt opplegg. De har et stort apparat som vil ta godt hånd om oss, sier Nina Hansen (26), som har brukt SAP i sin tidligere jobb i Telenor.

Seniorer neste

Universitetsløsningen er i ferd med å bli adopert av andre IBM-land i Europa, som står overfor de samme rekrutteringsutfordringene og mannskapsmangel på SAP. I Norge vil trolig et nytt kull settes på skolebenken først neste år. IBM har mistet flere erfarne SAP-konsulenter i det siste, og neste rekrutteringsrunde vil rette seg mot senior SAP-konsulenter.

- Nå skal vi først sørge for å få denne gjengen trygt ut i prosjekt før vi starter en ny rekrutteringskampanje, men dette er helt klart veien å gå for oss. Vi må ha en balanse mellom seniorer og juniorer, men dette er helt sikkert ikke det siste kullet for oss, sier Meyer.

LES OGSÅ: SAP-akademi skal øke nordisk kompetanse

Les om:

IT-Karriere