Jo, det er godt jobbet!

Jo, det er godt jobbet!

Jo Lunder er den lederen i it-bransjen som har oppnådd mest på kortest tid.

Da Jo Lunder kom til Ementor var selskapet i en elendig forfatning. Gjelden var høy og marginene syltynne. Selskapet var preget av intern uro. Eiere og kunder var også bekymret for det som en gang var Merkantildata. Arne A. Jensen gikk fra flyselskapet Braathens til Merkantildata/Ementor for å ta over roret etter Tom Adolfsen i 2001. Det gikk ikke så bra, etter tre år var tallene enda rødere og Jensen røk ut av selskapet i 2004.

Så kom Telenors gullgutt fra øst seilende inn fra sidenlinjen. Jo Lunder ble hentet fra det russiske teleselskapet, Vimpelcom, hvor Telenor er storeier. Mange har spådd at Lunder kan komme til å ta over toppjobben i Telenor etter Fredrik Baksaas. Det skulle ikke forundre meg. Ved siden av ”Konsernsjef i Ementor” på Lunders CV, kan han klistre på en stor gullstjerne.

LES OGSÅ:
Jo Lunder holder fart på karrieren
Jo Lunder går av som Ementor-sjef
Ementor får dansk toppsjef

Tre uker etter at Lunder flyttet inn til sin nye arbeidsplass hos Ementors hovedkontor på Bryn i Oslo vinteren 2005, intervjuet jeg den ferske konsernsjefen. På spørsmål om hvorfor i all verden han ville jobbe på en skute som til de grader var kjørt på skjæret, svarte Lunder:

"- Jeg ser på det som en personlig utfordring å skape resultater i et selskap mange andre ikke har fått til." Lunder mente den gangen at oppsiden var større enn nedsiden og han var optimistisk i forhold til egne evner og selskapets potensial. Eller som han sa: ”- Ementor og jeg er en bra match”. Han fikk rett. Det ble som å hoppe etter ”Eddie the Eagle”. Lunder hoppet lengre og med bedre stil enn sine forgjengere.

Før Jo Lunder var Ementor blitt et massivt it-konglomerat, det var vanskelig å få oversikt over hva konsernet faktisk tjente penger på, og enda viktigere: De manglet styringsverktøy for å avdekke hvor skuta tok inn vann. For mange forretningsområder innen både salg av produkter og tjenester - i et virvar av kundeavtaler - gjorde Ementor vanskelig å styre.

Jo Lunder gikk raskt i gang med ryddejobben. Han solgte ut konsulentene og outsourcings-virksomheten. Og rendyrket profilen rundt maskinvare og infrastruktur. Det er fortsatt lave marginer i dette markedet. Lunder og Ementor har imidlertid klart å skvise ut pengene.

Oppkjøpet av Topnordic i begynnelsen av februar 2006 var et meget klokt strategisk trekk. En ny nordisk it-gigant ble skapt. Med muskler til å takle et marked med lave marginer. Økonomien til Ementor er nå for første gang god.

I første kvartal 2007 økte driftsresultatet med hele 70 millioner kroner i forhold til året før. Andre kvartal kunne Lunder presentere en resultatvekst på 40 prosent. At Lunder har lykkes, underbygges alene av at selskapet har over doblet seg i verdi de to og et halvt siste årene. Lunder har selvfølgelig også blitt hjulpet gode tider i økonomien generelt og i it-bransjen spesielt. Men endrer ikke på at Lunder var rett mann, på rett sted og til rett tid.

Les om:

IT-Karriere