Jubler over fri flyt av arbeidskraft

Jubler over fri flyt av arbeidskraft

It-bransjen roser regjeringen for å slakke på innvandringspolitikken.

Bransjeforeningene er svært glade for at regjeringen åpner for enklere og mindre byråkratisk arbeidsinnvandring. Ablia og Dataforeningen mener det er et viktig ledd i å holde norsk næringsliv konkurransedyktig.

I midten av april la arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen frem en stortingsmelding om arbeidsinnvandring, som gir personer fra land utenfor EU mulighet til å komme og jobbe i Norge, uten arbeids- og oppholdstillatelse. Det holder at man har en jobb å gå til.

Nyvalgt leder i Dataforeningen, Berit Svendsen, er henrykt over at regjeringen har stukket fingeren i jorda og lagt til rette for it-bransjen som har behov for arbeidskraft, særlig nå som arbeidsledigheten er på et bunnivå.

LES OGSÅ: Rekordlav it-ledighet

- Dette er viktig for it-bransjen, og helt nødvendig. Bare se på byggebransjen, og bruken av arbeiderer fra Polen. Utviklingen har jo skutt fart, sier Svendsen.

Enklere prosess

Trolltech er blant bedriftene som tidligere har vært oppgitt over den politikken som har vært ført, og at det har vært tid- og ressurskrevende å få utenlandske ansatte gjennom papirmøllen. Personalsjefen gleder seg over de nye reglene.

- Det lyder som musikk i mine ører. Dette har tidligere krevd mye tid, både for den det gjelder og for oss, og vi har måttet vente lenge for å få godkjent arbeidstakeren, sier personalsjef Karin Stavik Øien i Trolltech.

Selskapet har i dag 49 personer ansatt, som alle har arbeids- og oppholdstillatelse. Det har tatt tid å søke for dem alle. Nå vil det altså bli lettere og enklere å ansette fra utlandet.

LES OGSÅ: Norsk byråkrati stopper kompetanseflyt

- Vi er veldig positive til det. Ved å kunne gå til utlandet blir arbeidsmarkedet mye større, og vi finner spisskompetanse som vi ikke finner her i Norge, sier Øien.

Bedriftene vet best

Også arbeidsgiverorganisasjonen Abelia er glad for den nye politikken, og mener det vil gi et løft til it-bransjen hvor det er mangel på arbeidskraft.

- Vi er veldig positive til stortingsmeldingen. Dette er noe vi har snakket med regjeringen og UDI om i lengre tid, og det er gledelig at de finner måter å unngå offentlige regler på hvem som passer i Norge og hvem som ikke gjør det. Bedriftene vet selv best hva de trenger, sier administrerende direktør Paul Chaffey i Abelia.

Vise muligheter

Berit Svendsen vil at bedriftene må bli flinkere til å se mulighetene som ligger for bruk av it for å effektivisere. Hun mener det særlig er viktig i nedgangstider, da alle tenker på å spare penger, og at man nettopp kan gjøre det gjennom bruk av teknologi. Hun er inspirert av en tidligere jagerflypilot, nå vellykket forretningsmann.

- Jeg hørte Bjørn Kjos snakke forleden. Han fortalte at om Norwegian skulle bygge opp et eget call-senter for å ta unna like mange bestillinger som nettsidene, så ville han trenge en by på størrelse med Drammen. Det var en oppvekker, sier Svendsen.

Hun understreker også at det gjenstår å se om regjeringens politikk fungerer i praksis.

LES OGSÅ: Vil åpne grensen for it-eksperter

Les om:

IT-Karriere