- Kartellavtaler vanlig i Europa

- Kartellavtaler vanlig i Europa

I den europeiske it-bransjen er det vanlig at it-selskaper har hemmelige avtaler om jobbkartell, viser en ny undersøkelse.

Den danske it-bransjen ble denne våren rystet av kartellavtaler som IBM hadde gjort med andre bedrifter. Men dette viser seg ikke å være et særdansk fenomen. Jobbavtaler er vanlig over hele Europa, og mest i it-bransjen.

Dette kommer frem i en undersøkelse som er gjennomført av danske HK Privat (Handels- og Kontorfunktionærernes Forbund) gjennom den samlede europeiske organisasjonen for fagforeninger, UNI.

Ifølge undersøkelsen er det en lang rekke land hvor bedrifter opererer med kartellavtaler. Det går ut på at de seg imellom avtaler at de ikke vil tilby hverandres ansatte jobb. I praksis betyr det at de ansatte har dårligere sjanser å utvikle sin karriere på grunn av disse avtalene.

- Dette er et internasjonalt problem, derfor må vi også ha internasjonale lover på dette området, sier politisk konsulent Morten Skov fra HK Privat til Computerworld Danmark.

Sparket "illojal" ansatt

Tidligere i år viklet IBM i Danmark seg i en stygg sak hvor det viser seg at selskapet har inngått avtaler med store samarbeidspartnere for å unngå at ansatte tar imot jobbtilbud fra dem. Etter sammenslåingen med Mærsk viste det at det var en avtale for å hindre ansatte å flytte seg mellom selskapene.

Saken fikk oppmerksomhet da danske Claus Juul reiste til USA på IBMs generalforsamling for å klage på en arbeidsgiveravtale. Det kostet ham jobben i IBMm i det Juul fikk sparken "for illojalitet ".

LES OGSÅ IBM-ansatt sparket for illojalitet

I Norge eksisterer ikke slike avtaler, ifølge IBMs norgessjef Morten Thorkildsen.

- Vi har ingen kartellavtaler med noen. For våre ansatte er arbeidsmarkedet fritt, de kan jobbe der de vil. Uansett prosjekt er det ikke noe mer enn vanlig oppsigelsestid, med helt ordinære vilkår, sa norgessjef Morten Thorkildsen den gangen til Computerworld.no.

LES OGSÅ: - Ingen kartellavtaler i Norge

- Må løses internasjonalt

Men undersøkelsen til HK Privat viser at det i Belgia, Storbritannia, Finland, Spania, Østerrike, Sverige og Nederland finnes eksempler på jobbavtaler, som hindrer at arbeidstagere kan bevege seg fritt innenfor deres bransje.

Undersøkelsen viser også at det er særlig it-bransjen i de ulike landene som inngår slike avtaler.

- Klausulene florerer spesielt i store globale selskaper. Derfor bør vi også ha fokus på problemet fra et internasjonalt synspunkt, sier Skov.

HK Privat vil nå jobbe sammen med UNI for å forsøke å sette EU på saken. EU-politikerne Ole Christensen og Poul Nyrup Rasmussen fra Socialdemokatiet har allerede i flere måneder siden bedt EU-kommisjonen å ta stilling til spørsmålet, uten at de har fått svar

Les om:

IT-Karriere