- Katastrofe

- Katastrofe

Er Ingelin Killengreen riktig kvinne til å lede Difi? Nei, mener Gottschalk. Les hva andre it-topper mener!

LES OGSÅ:

Sjefen mens vi venter

Morten Meyer

First House-partner og tidligere moderniseringsminister

- Jeg opplever Killengreen som en tøff og uredd leder, med mot til å ta beslutninger som ikke nødvendigvis er de mest populære. Hun har gode forutsetninger i den forstand at hun åpenbart har erfaring fra en virksomhet hvor Difi skal levere verdi inn. Hun har kunde/brukerståstedet, vet hva omgivelsene forventer av Difi og hva som skal til for at Difi er en attraktiv partner for store statlige etater, sier Meyer, som ser en fordel med det korte perspektivet på rollen:

- Det forsterker muligheten til å ta de krevende beslutningene: Å rydde opp, skjære gjennom. Samtidig kan det jo også trekkes frem på minussiden: Det autoriteten er større når det forventes at du skal lede organisasjonen videre. Den svekkes ved kortere periode. Også på minussiden - rett eller galt: Den manglende it-suksessen i etaten hun ha ledet i lang tid. Riktig eller feil, vil det uansett bli brukt mot henne av motstandere til det hun ønsker å gjennomføre i Difi – og svekke autoriteten, sier Meyer.

Petter Gottschalk

BI-professor

- Jeg mener valget av Killengreen var en katastrofe, av to grunner: Det ene er ledelsesaspektet, det andre er ikt-kunnskapen. Hun er hovedansvarlig for at politiet ikke har fungert på ikt-siden de siste ti årene. Hun skylder stadig på politikere, men i topplederrollen ligger også å få gjennomslag oppover. Det kunnskapsnivået man videre må ha som Difi-leder handler om hva som kjennetegner ikt-prosjekter - det være seg ting som scrum, infrastrukturbehov, å forstå drift - og hva sårbarhet er i en digital verden. Dette har hun ikke demonstrert kunnskap om, og det blir dobbelt opp for meg, sier Gottschalk.

Han retter også kritikk mot mannen som ansatte Killengreen, kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner.

- Hun ble plassert som departementsråd, men røk ut da FAD ble slått sammen til det nydannede KMD. Igjen ble hun plassert, nå til Difi, og jeg mistenker at Sanner ville løse et personalproblem. Det holder ikke i en så viktig organisasjon, sier Gottschalk.

Helge Skrivervik

It/teknologianalytiker i Mymayday

- Jeg oppfatter det som en overraskende utnevnelse, men må understreke at jeg ikke har personlig erfaring med Killengreens kompetanse. På generell basis ønsker jeg meg en it-diktator i en slik stilling: En person med veldig bred, og aller helst dyp, kunnskap om it på flere nivåer. Rollen krever både høy kompetanse og pondus i det offentlige hierarkiet. Ut fra den offentlige profilen, ser det ikke ut til at hun er denne personen - men samtidig kan jeg ikke skilte med et konkret alternativ, sier Skrivervik.

Han presiserer at hans tenkte Difi-sjef er et drømmescenario.

- En Difi-sjef trenger etter min mening å ta styring og få fart i sakene uten å bli lammet av et byråkrati som ikke akkurat er foroverlent. Og med akkurat dét i tankene tror jeg man må lete et annet sted, sier Skrivervik.

IT-Karriere