Kina blir viktig Iphone-land

Kina blir viktig Iphone-land

En av fem Iphone blir solgt i Kina etter avtalen med China Unicom, tror analytikere.

De fleste kineserne har ennå ikke fått glede av Apples Iphone.

Men nå skal telefonen spres i det enorme landet, takket være en tre år lang avtale med China Unicom. Iphone-salget skal starte allerede i oktober.

Selskapet er Kinas nest største mobiloperatør, med 140 millioner abonnenter. Apple har dermed gjort det samme i Kina som de først gjorde i Norge: Droppet den største (Telenor), til fordel for nummer to (Netcom).

China Unicom skal nemlig ha den type kunder Apple ønsker. Dessuten satser de tungt på 3G-utbygging, noe Apple er avhengig av om folk skal bruke Iphone til det den er ment for.

Ifølge The Wall Street Journal vil den kinesiske Iphone-varianten imidlertid bli solgt uten Wi-Fi, på grunn av reguleringer fra kinesiske myndigheter. Unicom skal heller ikke dele trafikkinntektene med Apple. Det kinesiske selskapet skal simpelthen kjøpe telefonene fra Apple og videreselge dem til kinesiske forbrukere, ifølge avisen.

LES OGSÅ:

Slik gjør du suksess med Iphone

- Jeg tror Apple vil selge mellom fem og syv millioner Iphone-er i Kina i løpet av 2010, sier analytiker Brian Marshall i Broadpoint Amtech til Computerworlds internasjonale nyhetstjeneste.

Videre regner han med at Apple vil selge totalt rundt 37 millioner telefoner i samme tidsperiode. Dermed kan Kina står for opptil 20 prosent av salget.

- Så dette er en stor mulighet til å vokse for Apple, fortsetter Marshall.

Skeptisk

Andre er mer skeptiske til om kineserne vil storhandle Apples mobiltelefon. Kinesiske mobilbrukere er prisfokuserte, og Iphone er ikke akkurat billigst i klassen.

- I Kinas tilfelle tror jeg markedet er begrenset for en så dyr telefon, sier analytiker Victor Yip i det Hong Kong-baserte analyseselskapet UOB Kay Hian.

Han mener også at kineserne vil være skeptiske til en subsidiert pris i bytte mot en langsiktig abonnementsavtale.

Rundt 1,5 millioner Iphone er allerede i bruk i Kina, handlet i utlandet eller gjennom gråimport, ifølge analysebyrået BDA China.

LES OGSÅ:

Nordmenn tjener 600.000 på Iphone

IT-Karriere