Kjøper programmering på nett

Kjøper programmering på nett

Norske virksomheter har endelig oppdaget frilans-tilbudene på internett.

Det er en kjent sak at det er manko på dyktige it-profesjonelle i Norge, og både næringsliv og det offentlige skriker etter kompetanse.

Løsningen for virksomheter, enkeltmannsforetak, organisasjoner og andre som ikke har behov for en fast ansatt eller lokal ressurs for lengre prosjekt kan ligge på internett der flere arbeidsformidling for frilansere har sprunget opp de siste par årene.

Noen eksempler er freelancer.com, guru.com, welance.no, odesk.com og elance.com. Sistnevnte har Computerworld Norge skrevet om før, da selskapet etablerte seg i Norge i fjor.

Kjøper mer frilans i Norge

Nå melder Elance om en liten «boom» i it- og programmeringsrelaterte jobber de formidler, og en tilsvarende vekst i norske virksomheter som registrerer oppdrag hos tjenesten.

I løpet av 2013 brukte norske virksomheter omlag ni millioner kroner på frilansere via denne ene tjenesten på totalt 3.397 oppdrag. Antall norske bedrifter som registrerte seg for tjenesten steg også, med 413 nye bare første kvartal i år.

Ifølge Elance i Norge var det it- og programmeringsjobber det gikk mest av, for omlag 44 prosent av alle oppdragene norske virksomheter registrerte hos tjenesten lå i denne kategorien. I tillegg landet den beslektede kategorien «Design og multimedia» på 28 prosent av alle registrerte oppdrag.

Den tredje høyeste kategorien var «Skriving og oversettelse» på 14 prosent. For ordens skyld var det kategorien «Engineering and Manufacturing» som økte mest av alle i fjor, med 280 prosent.

Om tallene fra Elance antyder generelle trender i markedet eller er mer spesifikt for selskapets egen strategi er riktignok spekulasjon.

Nett- og mobilutvikling (fra India)

De ti mest etterspurte ferdighetene på it og programmering-kategorien antyder også hvilken kompetanse som er mest ettertraktet blant oppdragsgiverne:

 1. PHP
 2. HTML
 3. MySQL administration
 4. Wordpress
 5. CSS
 6. Iphone development
 7. Javascript
 8. Ipad Development
 9. HTML5
 10. Android development

Det er også slik at svært mange av frilanserene som tilbyr sin kompetanse via frilansformidlingstjenester som Elance holder til i såkalte lavkostland som for eksempel India, Romania eller Mexico.

De fem landene norske oppdragsgivere ansetter frilansere fra er pr. første kvartal i år:

 1. India
 2. USA
 3. Pakistan
 4. Serbia
 5. Storbritannia

Norske it-profesjonelle nyter på sin side stort sett glade dager i den andre, store nett-boomen siden dot-com på slutten av nittitalet, og det er forholdsvis få norske it-frilansere på slike formidlingstjenester. Pr. 5. mai 2014 er det 2.148 frilansere fra Norge som er registrert hos Elance, omlag 700 av disse på It og programmering.

For ordens skyld, så er den absolutte minimumsprisen for frilansere på Elance 18 kroner pr. time, noe som er svært vanskelig for eventuelle norske frilansere å konkurrere på, selv om prisen selvsagt varierer med erfaring, tilbakemeldinger og spesialisering.

Les om:

IT-Karriere