Knallhard kamp om hodene

Knallhard kamp om hodene

Bransjen tyr til massive reklamekampanjer i riksavisene.

- Trenden er at vi merker absolutt ingenting av finanskrisen, sier Pål Espen Tørisen.

Tørisen er hodejeger i Aspiranza og har lang erfaring med å jakte på it-profiler. Han tror ikke lenger på mediene, som etter nyttår skrev avisside på avisside om hvordan den dårlige økonomien i Europa skulle slå inn i Norge.

- Hver eneste dag snakket de om bølgen som skulle skylde innover oss. Dagens Næringsliv hadde første uke i januar omtrent bare negative forsider. Alt skulle gå nedover. Men enn så lenge merker vi ingenting av det, sier han.

Tørisen og hans kolleger opplever unormalt stor aktivitet på det profesjonelle, sosiale nettverket Linkedin.

- Det er mange som vil bli "vennen" min. Det tyder på at de tror at det er nye jobber å hente i arbeidsmarkedet. Det er et stort underdekket behov innen områder som it og olje/gass. Det er et underskudd på kompetanse, sier han.

Utfordrende

Det bekrefter også teknologianalytiker Bendik Bygstad, professor ved it-høyskolen Nith.

- Det utdannes cirka 2000 nye it-studenter hvert år. Det er veldig lavt i forhold til mange andre land. Dermed er produksjonen av ny it-kompetanse lavere enn etterspørselen. Dette burde bekymre myndighetene mye mer.

Underskuddet fører til storannonsering i riksdekkende aviser. I Aftenposten annonserte Kredinor i helgen med en helsides annonse i hovedavisen. Selskapet søker konsulenter, kontrollere og prosjektledere rundt blant annet .Net, BI og Sharepoint, men vil ikke kommentere denne satsingen. Også EDB Ergogroup har lyst ut arbeidsplasser til 50 ny fagkonsulenter, på Windows, AIX, Citrix, SQL og Oracle. Likevel avviser kommunikasjonssjef Torgeir Kristiansen at situasjonen er spesiell.

- Vi ligger per i dag på et forholdsvis normalt nivå. Tatt i betraktning selskapets størrelse vil det alltid være behov for løpende rekruttering. Det innebærer i dagens situasjon et sted mellom 50 og 60 ledige stillinger til enhver tid. Akkurat nå er vi ute og søker etter 20 prosjektledere og 50 tekniske fagkonsulenter.

- Er det vanskeligere enn før å få tak i kompetanse?

- Vi merker at det tidvis kan være utfordrende å få på plass spesialiserte ressurser innenfor enkeltområder. Her jobber vi i større grad utradisjonelt med rekruttering. Både ved bruk av egne ansatte, rekrutteringsselskaper og via andre kanaler. De siste månedene har vi hatt en økning i antall søkere til ledige stillinger.

- Bruker dere mer ressurser enn for et par år siden på rekruttering?

- Nei. Hadde spørsmålet vært "har dere nok ressurser", så ville nok svaret ha vært: "EDB Ergogroup har et stort rekrutteringsbehov, og vi skulle gjerne vært enda mer synlige og proaktive enn hva som er mulig i dag", svarer Kristiansen i en epost.

Masserekruttering

Rekrutteringsselskapet Elan It opplever at trykket på it-arbeidsmarkedet stadig øker.

- Innen it-rekruttering at det er mangel på de gode talentene. Det har for så vidt vært slik i hele 2011, men kampen om de kloke hodene tilspisser seg stadig. Vi opplever at det å rekruttere riktig it-kompetanse til riktig tid er en flaskehals for kundene våre, for at de skal nå sine vekstmål i 2012, sier Norges-sjef Steinar Husa.

Husa mener at bedrifter bruker mer ressurser på ny kompetanse enn før.

- Eksempler på at bedriftene bruker mer ressurser i jakten på de kloke it-hodene er rekrutteringsevents og masserekruttering, headhunting av studenter allerede tidlig i studiene, samt generelt et økende antall annonser på nett og i avis.

Han mener et botemiddel for å fylle interne kompetansegap kan være å ansette nyutdannede og satse på talentene, samt å hente it-hoder fra utlandet. I tillegg merker selskapet en økning i etterspørselen, særlig innen innen .Net/Java, Sharepoint, datavarehus, infrastruktur, arkitektur og prosjektledelse.

- Selv om etterspørselen har vært stabil de siste tre årene, opplever vi en økende tendens nå i 2012. It-konsulentene kan velge og vrake i tilbud, og det handler mye om å ha interessante prosjekter, ny og spennende teknologi og gode ordninger for å tiltrekke seg den riktige kompetansen.

IT-Karriere