Konsulenter går arbeidsledige

Konsulenter går arbeidsledige

- Hvis man vil jobbe for seg selv, må man ta konsekvensene, mener Per Morten Hoff.

Konsulentmarkedet koker. De store selskapene leter desperat etter kloke hoder og setter mange ressurser inn på å kapre studenter som kommer fra rett fra skolen. I tillegg hentes ekspertise fra utenfor Norges grenser for å ferdigstille prosjekter.

Men til tross for det, er det flere små konsulent-selskaper som sitter med mye ledig kapasitet. Mangel på kommunikasjon og ressurser til annonsering gjør at kompetente konsulenter sitter med ubrukt tid.

- Dette er et gammelt problem. Det er en stor oppgave for små selskaper å knytte kontakter og følge dem opp. Bruker de ikke fellesplattformer som Ework blir det veldig vanskelig for mange å ha kontinuerlig arbeid, sier Per Morten Hoff i IKT-Norge.

Erfaring

Det lille Oslo-selskapet Commodore Consulting har tre ansatte med mye erfaring i it-bransjen. Alle tre har rundt ti års erfaring med programmering, og bedriften har tidligere hatt kontrakter hos blant andre Norsk Hydro og Norman. Kompetansen dreier seg hovedsakelig rundt C/C++ programmering, skreddersying av CRM-løsninger, og Sim Offshore.

- Vi føler vi har mye kunnskap og kompetanse inne, og har gjort store og interessante prosjekter. Men å si at vi blir ringt ned med nye oppdrag, nei, det blir vi ikke, sier Tomas Sandnes, daglig leder og senior programutvikler.

Sandnes bekrefter Hoffs påstand om manglende ressurser til annonsering og markedsføring.

- Vi må gjøre det meste gjennom muntlig reklame. De fleste oppdragene får vi gjennom folk vi kjenner fra før. Men når et selskap som Hydro bruker oss, bør vi vel være kompetente nok, skulle man tro. Og Norman har forlenget avtalen, det er et tegn på at vi gjør en god jobb, forteller Sandnes.

Alle tre har tidligere jobbet i større selskaper, og ønsker nå å jobbe i et mindre firma.

- Friheten til å kunne styre hverdagen litt selv er vel en av de viktigste drivere bak dette. Det handler om å jobbe tett sammen med hverandre. Og med kundene, man får et mye tettere forhold til dem også, sier Sandnes.

Brukes

Hoff har forståelse for at folk som ønsker å jobbe slik, men påpeker at man ikke kan forvente at kundene banker på døren.

- Hvis man vil ha friheten ved å jobbe for seg selv, må man også ta konsekvensene. Knytter du deg ikke opp til et nettverk som Ework, er sjansen stor at man har en del dødtid mellom prosjektene. Det er synd, men slik fungerer markedet, sier Hoff.

Ergogroup, et av Norges største konsulenthus, bruker aktivt mindre selskaper når prosjektene blir for store.

- Ja, vi fører en aktiv politikk å hente inn kompetanse fra andre når vi trenger det. Vi har vel rundt 200 personer som jobber for oss på innleid basis. Vi bruker helst selskaper som vi har erfaring med fra før, men den siste tiden har markedet vært såpass opphetet at vi i større grad må bruke det vi får tak i. Men vi er kritiske, vi bruker ikke hvem som helst, sier Terje Mjøs, toppsjef i Ergogroup, til Computerworld.

IT-Karriere