Krisen skviser inkompetente it-folk

Krisen skviser inkompetente it-folk

Arbeidsledigheten i it-bransjen øker kraftig. - Har man ikke kompetanse, risikerer man å bli presset ut, sier Paul Chaffey i Abelia.

Det er ingen tvil om at kunnskapsnæringen i Norge til dels er skjermet fra finanskrisen. Samtidig begynner følgene av den globale nedgangen å merkes også her til lands. Nye ledighetstall som Nav publiserte mandag forsterker bildet av de siste månedene, nemlig at it-bransjen vil ha færre ansatte.

Innen ingeniør og it-fag økte ledigheten i februar fra 1971 til 2050 personer. En stor del av økningen falt innenfor it-yrker, som økte fra 931 til 963. Sammenlignet med i fjor er prosentantallene mer dramatiske.

I januar var arbeidsledigheten i dette segmentet 25 prosent høyere enn i fjor, i slutten av februar ligger det 34 prosent høyere.

- Absolutt er dette ikke veldig store tall, men i prosenter viser dette en kraftig trend, sier Paul Chaffey, leder i Abelia.

Mange henvendelser

It-bransjen i Norge har de siste årene strebet med å få tak i ressurser, noe som Abelia og IKT Norge ofte har påpekt som et av hovedproblemene for utvikling av kunnskapssektoren. Dermed må utviklingen nå være bra for bransjen?

- Nei, det er alltid ubehagelig når det svinger så mye som nå. It-bransjen rammes nå av problemer som er oppstått andre steder. Ikke som ved den forrige krisen, da det var overinvesteringer i it-bransjen som lå til grunn, sier Chaffey.

Det betyr at it-bransjen fremdeles er i god forfatning, selv om man ikke kan unngå krisen. Abelia får mange henvendelser fra medlemsbedrifter som antyder de ønsker å skjære ned.

- Tallene fra Nav overrasker meg ikke. Vi ser at mange av våre medlemmer er i en omstillingsprosess og ønsker å nedbemanne, sier Chaffey.

LES OGSÅ: It-ledigheten til værs

IKT Norge mener det ikke er bra for it-bransjen å sparke folk. I tillegg vil det føre til et mer rigid arbeidsmarked.

- Nei, det ingen som ønsker sine egne ansatte ut i arbeidsledighet, og det er ikke noe gunstig for it-næringen. Samtidig ser vi at markedet har roet seg i forhold til at folk bytter jobb. Det er veldig vanskelig å friste folk til å skifte bedrift nå, sier Per Morten Hoff.

Hoff spådde før jul at krisen skulle slå inn i mars-april.

- Dette ser ut til å være ganske riktig. Hvor lenge det vil vare er det ingen som vet. Men med en gang det går oppover igjen vil kampen om kompetanse fortsette, mener han.

Steria er blant bedriftene som fortsetter å ansette nye personer til tross for finanskrisen. Les videre på neste side.

Les om:

IT-Karriere