- Kunder utnyttes rått og brutalt

- Kunder utnyttes rått og brutalt

Geir Isene i Freecode slår et slag for etikk i it-bransjen.

Selskapet Freecode har mange ben å stå på. Kurs er en av dem. Men kursene henger såpass sammen med resten av selskapets aktiviteter og bedriftsfilosofi, at det er viktig å se på helheten. En stor del av denne helheten er gründer Geir Isene.

- I grunn kan alt vi gjør sammenfattes som "å gi deg kontroll over it". Det gjør vi gjennom tre elementer. Det første er struktur, og her benytter vi rammeverk som Itil og Prince2. Det andre er eierskap til dine it-systemer. Og så er det valgfrihet, som betyr at du kan shoppe rundt og velge dine egen programvare, forteller han.

Eierskapet og valgfriheten får man blant annet gjennom fri programvare. Isene vil unngå at man sitter i lomma til en leverandør, som han beskriver det selv.

- Jeg husker et foredrag fra Per Boasson til sine ansatte i PC-Systemer, der jeg tilfeldigvis var tilstede. Han sa bokstavelig at han kunne kreve en høy pris fordi det var mye dyrere for kundene å skifte system. Jeg oppfatter det som en rå og brutal utnyttelse av at kunden ikke har reell valgfrihet, sier han.

Ikke bare teori

Freecode har, slik Isene definerer det, sju ben å stå på. Det er konsulenter, produkter, videreutvikling, integrasjoner, drift (service management), support, og til slutt kurs. Kursene har deler seg i to grupper. Den første retter seg mest mot sertifiseringer innen Itil og Prince 2, alt basert på "best practice". Den andre gruppen er generelle tekniske kurs i fri programvare, som Linux og Open Office.

- Våre kursledere har driftet systemer selv, De har brukt det selv, det er ikke bare teori. Vi spiser vår egen hundemat, som man sier det på engelsk. Vi drifter for kunder, leverer verktøy, implementerer Itil, og har en enorm erfaring med det. Vi føler dette på kroppen hver dag.

Freecodes innsats har ikke gått ubemerket hen. Selskapet, som ble etablert i 2004 og har hatt vekst hele veien, fikk i 2008 Oslo kommunens etablererpris. I fjor vant Color Line Itsmf-prisen på grunn av sitt Itil-prosjekt levert av Freecode. Prosjektet ga 75 prosent bedre effektivitet i løpet av et år, noe som er såpass bra at isene lover "å spise hatten med sennep og ketsjup" hvis noen andre Itil-leverandører får det til.

At Freecode tar etikken i fri programvare til hjertet, kommer frem i at all kursmaterial er publisert under GPL (Genreal Public Lisence), noe som selskapet ifølge Isene er alene om.

- Hvis du tar med deg materialet, kan gjøre med det som du vil, akkurat som med fri programvare.

Prosessene i Itil er ikke viktigst, mener Isene. Les videre på neste side!

Les om:

IT-Karriere