Lagringskongen blir it-pensjonist

Lagringskongen blir it-pensjonist

En gang fikk Omar Lien 20 tannbørster som betaling av Trygve Hegnar.

1. februar ble Omar Lien pensjonist. Uken etterpå er han fortsatt opptatt med å ferdigstille de siste sakene på kontoret. Men snart vil han lukke døren til Proacts lokaler definitivt bak seg. Da tar han med seg førti års erfaring fra it-bransjen.

Det er kanskje å gå litt langt å kalle Lien "Norges lagringskonge", men skulle man samle alle disker han har solgt i sitt liv ville det blitt et fjell som er Norge verdig. Gjennom fire tiår har han sett mange it-trender komme og gå.

- Jeg kom fra stormaskinmiljøet, så da pc-en kom hadde jeg ikke tro på den. Jeg kom altfor sent med i den utviklingen, men jeg så ganske tidlig at lagring skulle bli viktig, kanskje før mange andre så det. Så jeg bommet på pc-en, men traff godt på datalagring, sier Lien og ler.

Frilanser i Kapital

Lien studerte siviløkonomi i tyske Mannheim, noe som flere nordmenn gjorde. Der møtte han blant annet Trygve Hegnar, og startet å skrive it-artikler for Hegnars Kapital, etter at han kom tilbake til Norge. Samtidig fikk han jobb som programmerer i IBM.

- På det tidspunktet var det ikke mye penger i finansjournalistikk. Annonsering var ikke like vanlig som i dag. Jeg husker en gang jeg fikk 20 Jordan tannbørster i lønn av Trygve. Selskapet hadde byttet en eske med tannbørster for en annonse, forteller han.

Lien var blant annet med å på lage den første børsoversikten i Norge for Kapital, et system som var basert på hullkort. Men programmeringen var ikke et område Lien ble ved lenge.

- Da jeg jobbet i Kapital skjønte jeg fort at de som tjente penger drev med salg. I tillegg kom jeg i konflikt med IBM på grunn av en artikkel jeg skrev om en kontrakt de hadde tapt for Univac.

Prinsipiell IBM-motstander

Ikke helt uventet skiftet Lien beite til konkurrenten Univac, og hadde IBM lenge som hovedkonkurrent.

- Vi snakket i den tiden om IBM og de syv dvergene. Det var selskaper som Honeywell Bull, Burroughs, Univac, Control Data, NCR, General Electric og RCA.. Markedet var slik at vi hadde en produktsyklus på rundt fire år. Hver gang noen kom med en ny produktfamilie, kom de seg på topp en periode etter lanseringen, og vokste betydelig.

Lien sluttet i Univac da selskapet ville ansette en ny leder som kom fra IBM-systemet. Etter en håndsopprekking i ledelsen, var det bare personalsjefen som var enig i avgjørelsen.

- På det tidspunktet var vi prinsipielt mot IBM, sier han.

Karrieren gikk videre med et agentur for Data General, som var tidlig ute med bærbare pc-er. Lien forteller om hvordan selskapet skulle ha en presentasjon av sin DG One i Paris. Lanseringen var i Eiffeltårnet.

- Brigitte Bardot skulle være med på det, og hun skulle komme opp av en røykfylt pappmontasje lik en DG One. Men akkurat den dagen hadde det skjedd noe med kattene hennes, og det ble ikke noe av. Etter det var alle fremmøtte invitert på lunch med båt på Seinen. Båtene hadde glasstak, og det var strålende solskinn. På hvert bord sto en DG One. Problemet var bare at man på grunn av solskinnet ikke kunne se noe som helst på disse skjermene, smiler Lien.

Lærdom: Erp-regler eller ikke – bli kvitt "goodwill" i balansen så fort som mulig, les mer på neste side!

Les om:

IT-Karriere