Linpro-gründeren gir seg på topp

Dag Asheim er teknologen som klarte å gjøre forretninger av friprog.

Publisert Sist oppdatert

- Akkurat nå snakker jeg i en Android-telefon med linux-kjerne og fri programvare. Alle som jobber med it kjenner fri programvare, og svært mange jobber med det. Slik var det ikke for 15 år siden. Det er klart det har vært en forandring.

It-bransjen handler i stor grad om å se fremover. Se en åpning i markedet og klemme til. Noen ganger er det lov å ta en titt i bakspeilet. Dag Asheim har mønstret av fra Redpill Linpro etter snart 16 år på dekk, når skuta begynte å få vind i seilene. Hvorfor i all verden gjorde han det?

- Ikke fordi det var noe galt, men jeg hadde lyst på en forandring. Jeg ser på dette som en sabattsperiode, men har ingen planer om å pensjonere meg. Aller først skal jeg jobbe ut denne måneden.

- Du går glipp av gullklokka?

- Etter 15-16 år i selskapet føler jeg meg ikke som en "quitter". På et eller annet tidspunkt kan man ikke lengre kalle seg gründer. Det var på tide å hoppe av. Dessuten bruker jeg ikke klokke, så en gullmobil hadde vært et bedre valg.

Mer forretningsfokus

- Er det at du slutter et tegn på at markedet for fri programvare er modent?

- Jeg har ingen illusjoner om at Redpill Linpro vil få problemer uten meg. Vi har blitt en stor organisasjon. Det er lenge siden jeg var primus motor, og det er veldig mange flinke folk som har sørget for at selskapet har gjort det bra. Men jeg håper selvsagt jeg har vært en positiv faktor.

- Men det er mer forretningsfokus nå enn før?

- Det er nok riktig. Når man starter handler det om å lage den beste teknologiske løsningen, og man tror at det i seg selv er nok. Vi har jo lært. De menneskelige tingene spiller en viktig rolle. Å vite hvordan man skal snakke med kunder er en del av dette.

- Dere har hatt noen runder mellom teknologer og forretningsfolkene?

- Jeg føler det ikke sånn. Det har i hovedsak vært brytninger mellom ulike personligheter, og det har vært noe frustrasjon. Mellom teknologene og forretningssiden har det gått mest på det språklige.

- Som hva da?

- Et konkret eksempel er da jeg svarte på noe ved å si "ack", som er en vanlig forkortelse for "acknowledge", men som ble oppfattet som "akk", altså at man akket seg over noe.

Tre regler

Tilbake til bakspeilet. Dag Asheim er teknologen som startet Linpro i 1995. Til tross for at søknaden om etablererstipend ble blankt avslått. Til tross for total mangel på erfaring med regnskap, momsregler og forretningsdrift.

15 år senere kan selskapet vise til et resultat på syv-åtte millioner kroner. Ikke noe aksjemeglerne går av skaftet for eller Steve Ballmer får søvnløse netter av. Men likevel. Linpro har vist at man kan tjene penger på fri programvare. En god porsjon stahet ligger til grunn.

- Jeg hadde lyst til å se at dette ble bra, og har jobbet hardt. Det ligger nok litt stahet i det. Vi har hatt tre regler. Å tjene penger, ha det gøy på jobben og gjøre verden til et bedre sted. Fri programvare spiller en stadig viktigere rolle i samfunnet, også når det gjelder de virkelige store begivenhetene.

- Hva tenker du på?

- Se på regimene i Midtøsten som tar kvelden, hvor sosiale medier og fri programvare spiller en rolle. Det viser hvilken kraft fri kommunikasjon har. En slags frihetskraft. Samtidig er det ikke vanskelig å tenke seg at kraften fort kan bli brukt mot og ikke med borgerne. Datalagringsdirektivet er et eksempel på det.

- Det er kort vei til storpolitikk for frie programmerere?

- Kanskje. Jeg tror de fleste innen fri programvare ikke bare tenker på pengene. Man er en del av en bevegelse. Folk stemmer sikkert på alle mulige partier, men vi har likevel noe felles i at vi donerer mye av fritiden vår. Jeg opplever at mange som jobber med fri programvare ser litt utover seg selv. Men jeg kan selvsagt bare snakke for meg selv.

- Hva skal du gjøre nå?

- Google har slagordet "Don´t be evil". I Redpill Linpro har vi "Be good". Jeg vet ikke helt hva jeg skal gjøre, men jeg føler jeg har noe å bidra med. Det er ikke helt utenkelig å se om det er mulig å bruke det jeg har lært til å gjøre verden til et bedre sted. Om ikke annet ved å lære bort det jeg kan.