Linux dominerer på børsen

Har blitt dominerende i finansverdenen på grunn sin hurtighet.

Publisert Sist oppdatert

På børsen, hvor gevinst eller tap kan endres i løpet av veldig kort tid, er det viktig å ha et raskt system. I følge minst en Linux kjerneutvikler er det åpne operativsystemet ikke bare billig og praktisk, det er også en nødvendighet.

Christoph Lameter arbeider som it-konsulent, og har spesialiserer seg på å bygge store Linux-clustre for finansinstitusjoner. Denne uken holder han et foredrag om Linux og finans under den årlige Linuxcon konferansen i Vancouver hvor han deler sine erfaringer. Lameter skal diskutere hvordan Linux ble så anerkjent i finansverden.

Raskt og effektivt

Linux har blitt et dominant system hovedsakelig på grunn av operativsystemets effektive meldingshåndtering. Utviklingen har skjedd på bekostning av eldre, kommersielle Unix varianter som Sun Microsystems Solaris, IBM AIX og Hewlett-Packard HP-UX. Ifølge Lameter ville faktisk det fremvoksende markedet i high-frequency trading (HFT) vært umulig uten Linux.

På børsen er det veldig viktig at transaksjoner utføres så raskt som mulig. Til og med en fordel på noen millisekunder i responstid kan gi en konkurransefordel når man handler med flere milliarder kroner hver dag.

- Meglere så at de raskeste transaksjonene bare var mulig med Linux. De eldre Unix-ene klarte ikke å håndtere data like raskt som Linux, sier Lameter til Computerworlds nyhetstjeneste.

Den største børsen, New York Stock Exchange (NYSE) Euronext er basert på Linux. Systemet kan generere 1 500 000 pristilbud og håndtere 250 000 transaksjoner hvert sekund. Bekreftelse på hver transaksjon er presentert i løpet av to millisekunder.

Fordel med åpen kildekode

En viktig årsak til Linux suksess er TCP/IP stack hvis konfigurasjon bestemmer hvor raskt data kan sendes mellom to systemer. En annen årsak er en omgjort scheduler, som forsikrer at en påbegynt prosess, som for eksempel en transaksjon, ikke blir avbrutt etter den har startet. En tredje årsak er at Linux ofte er veldig tidlig ute med å støtte ny maskinvare, i hvert fall langt tidligere enn eldre Unix systemer.

Men kanskje det viktigste av alt, det åpne operativsystemet tilbyr full adgang til kildekoden. Dette tillater virksomheter å selv gjøre endringer i operativsystemets kjerne, med det resultatet at systemet er raskere og yter mer.

- Det kommer an på hvor dristig børsen er, sier Lameter, og legger til at NASDAQ bruker en modifisert versjon av gjør-det-selv Linux distribusjonen Gentoo.

De fleste bruker riktignok en mer kommersiell versjon av det åpne operativsystemet, med Red Hat Enterprise Linux som det vanligste valget.

Også på Oslo Børs

Også Oslo Børs bruker Linux. I mars 2009 ble det inngått en strategisk samarbeidsavtale med London Stock Exchange om felles handelsteknologi. Viktigheten i responstid på handel er oppgitt som en hovedårsak til beslutningen om å benytte den Linux-baserte handelsplattformen Millennium Exchange, i følge en pressemelding fra Oslo Børs.

Les mer:

Oslo Børs bytter handelsplattform