Lønnsfest for it-direktører

Lønnsfest for it-direktører

En het it-bransje er gode nyheter for verdens it-direktører. Både lønn og innflytelse øker kraftig.

Ferske tall fra Computerworlds nyhetstjeneste viser at amerikanske it-direktører i år tjener mer enn noensinne, uavhengig av størrelsen på selskapet de er ansatte i. Statistikken er basert på svar fra 558 it-ledere i et bredt utvalg industrier.

Gjennomsnittslønnen er kategorisert i forhold til organisasjonenes omsetningstall. I selskaper som omsetter for under 100 millioner dollar har gjennomsnittslønnen til it-direktørene økt fra 134 000 dollar i fjor til nesten 150 000 dollar i år. I amerikanske milliardselskaper er økningen enda kraftigere. Snittlønnen har økt til 345 000 dollar (rundt to millioner norske kroner), mot 282 000 dollar i fjor. Dette er en vekst på oppsiktsvekkende 22 prosent.

Det bør samtidig nevnes at de fleste amerikanske it-direktører har fete bonusordninger som gjør den endelige inntekten atskillig høyere enn disse gjennomsnittstallene. I mange tilfeller er inntekten det dobbelte når bonusen er inkludert.

Godt år i Norge

Også i Norge er lønnen til it-direktører og it-sjefer på vei opp, om enn ikke like voldsomt som over dammen. Ifølge tall fra IKT-Norge har lønnen til it-lederne økt med 4,3 prosent i løpet av det siste året.

- Medianlønnen for en it-sjef i mellomstore og store bedrifter i Norge ligger på 1,334 millioner kroner. Men dette er kun basislønn, forteller Fredrik Syversen i IKT-Norge til Computerworld.

Legger vi til bonuser ligger snittlønnen på rundt 1,7 millioner kroner. Det forventes en noe mer beskjeden vekst til neste år på 3,6 prosent. Både individuelle resultater og verdiøkningen i selskapet den ansatte jobber for, bestemmer hvor stor økningen blir. 2007 har som kjent så langt vært et godt år for it-bransjen, og dermed også får it-lederne.

- Jobber du i et modent selskap skal det mye til for å ikke å tjene gode penger i år, fortsetter Syversen.

Svarer til toppsjefen

Statistikken viser også at stadig flere personer i amerikansk it-ledelse innehar tittelen CIO (Chief information officer/it-direktør), fremfor titler som CTO (Chief technology officer) og VP/IT (Vice president it). 60 prosent innehar CIO-tittelen, hvilket er en økning på ti prosent fra i fjor. Dette er imidlertid distinksjoner som vi ikke ser særlig mye til her til lands, og derfor vanskelig sammenlignbare med norske forhold.

For øvrig er det i år flere it-direktører som svarer direkte til administrerende direktør enn tidligere. 41 prosent oppgir at de rapporterer direkte til toppsjefen, mens 23 prosent svarer til selskapets COO (Chief operation officer/daglig leder).

IT-Karriere