Må outsource for å overleve

Må outsource for å overleve

Gartner spår en stabil oppgang i outsourcing. - Dette er en sterk trend som vil rulle over Norge, sier Nils Molin i IDC.

Det kommende året vil outsourcing-trenden fortsette. Analyseselskapet Gartner spår i en ny rapport en global vekst på over 8 prosent på dette markedet, men advarer aktørene på outsourcingsmarkedet å ta for lett på utfordringene.

- Mange har strategier som ikke er modne, og mangler styring for disse prosessene. Dermed kan den forventede effektiviseringen forsvinne i en mangel på tillit og mangel på kontroll over outsourcingskontakter i andre enden. Så for virksomheter handler det om å endre fokus fra bare kostnadssparing til en generell innstilling om å hente arbeidsressurser hvor i verden de måtte være, sier Kurt Potter i Gartner i en pressemelding.

LES OGSÅ: De viktigste trendene i 2008

Gartner påpeker også at selv om det settes ut mer arbeid, vil inntektene per kontrakt vil synke. I noen tilfeller vil det være opp til 50 prosent mindre å tjene på outsourcingkontrakter i 2008 enn tidligere år.

- I 2008 forventer vi at de som kom tidlig i gang med multisourcing vil konsolidere sine leverandører for å få ned kostnadene til integrasjon. De får dermed bedre kontakt med færre partnere, sier Potter.

Dette vil medføre at kjøpere av tjenester i økende grad vil henvende seg til ferdige offshoringssentre som kan levere komplette tjenester for lave kostnader. Som en følge kan geografiske tyngdepunkter endre seg, mener Gartner.

- Nye land vil dykke opp og utfordre India som viktigste outsourcingsland. Det begynner å bli en kamp om ressurser også i India, noe som øker prisnivået der. De som har råd til det, vil søke en strategi som baseres på flere land for å redusere risikoen, sier Ian Marriot i selskapet.

LES OGSÅ: Satte ut it-sjefen

De globale trendene vil også gjelde Norden og Norge, mener analyseselskapet IDC. Men analytiker Nils Molin påpeker at Norge har vært treg med å flytte arbeid ut av landet i forhold til Sverige og Finland.

- I Norge er det flyttet forholdsvis lite arbeid ut av landet. Men i 2007 har det vært en del endringer. Vi ser at de store bedrifter har fått øynene opp for dette. EDB har kjøpt i Ukraina, vi ser at mange prøver å komme seg ut. Dette er en sterk trend som vil rulle over Norge i det kommende år, sier Molin til Computerworld.

Både Gartner og IDC ser på SAAS (Software as a service) som en av de viktigste trendene i outsourcingsbransjen. Men Molin påpeker at dette rask voksende markedet fremdeles er lite.

- Forvaltning og drift av programvare vil være den viktigste delen av outsourcingsmarkedet. Særlig store selskaper som Statoil og Ericsson kan flytte mye til land som India. Små og mellomstore bedrifter vil som regel fremdeles slite med å finne riktige partnere til å sette ut arbeid ut av landet. For dem gjelder det først og fremst å få tilgang til tjenester på lokalmarkedet, sier Molin.

LES OGSÅ: Spår 60 prosent offshoring-vekst

Molin er klar over at hvis store virksomheter vil være konkurransedyktig, de må komme seg ut for å få tak i billige resurser. Det betyr også at man dermed i Norge kan fokusere mer på kjernevirksomheten, og bruke resursene i landet bedre til å tjene penger.

- Om du velger å operere i en nisje, kan du overleve bare i Norge. Men som stor aktør må du sette ut en del av arbeidet for å overleve, sier Molin

For IKT-Norge er outsourcing den viktigste måten å hjelpe it-bransjen i 2008.

- Rekruttering er vår viktigste enkeltsak. Vi har to områder vi skal konsentrere oss på, det er Baltikum og India. Vi ser at store norske og nordiske selskaper som EDB, Ergogroup, CSC, og Ementor er på farten. Det blir et veldig spennende år i 2008, sier Fredrik Syversen i bransjeorganisasjonen.

IT-Karriere