- Markedet har gjort noe med kundene

- Markedet har gjort noe med kundene

Nedgangstider og finanskrise har gjort kundene mer edruelige, mener nordisk kommunikasjonssjef i Expert, Phillip Straumsheim. 2009 ble et krevende år for selskapet.

Tidligere i sommer la Expert Norge frem sine tall for regnskapsåret 2009. Disse viste driftsinntekter på 3,75 milliarder kroner, ned fra 4,15 milliarder kroner i 2008. Det tilsvarer en nedgang på nærmere 9,5 prosent.

Driftskostnadene ble 4,1 milliarder kroner, opp fra 3,74 milliarder kroner i 2008. Det ga et driftsresultat på 14,2 millioner kroner, ned fra 40,7 millioner kroner i 2008.

Finanskostnadene er imidlertid kraftig reduserte fra 29,7 millioner kroner i 2008 til minus 2,3 millioner kroner i 2009. Til sammen ga det et årsresultat på 19,3 millioner kroner, opp fra 14,5 millioner kroner i 2008.

- Vi hadde en nedgang i omsetningen vi ikke var fornøyd med. Den var imidlertid mindre ned enn markedet hadde ventet, selv om det er en fattig trøst. 2009 var et krevende år i vår bransje, sier Phillip Straumsheim, nordisk kommunikasjonsdirektør i Expert, i en kommentar til IT-Bransjen.

- Hva mener du ligger bak omsetningsnedgangen?

- Det var hovedsaklig effekter fra finanskrisen. Markedet har gjort noe med kundene, som har blitt mer edruelige, fortsetter Straumsheim og bekrefter det mange selv har erfart – med økt usikkerhet rundt den økonomiske utviklingen sitter også pengene gjerne lenger inne.

- Først hadde du noen år med økonomisk vekst, deretter kommer Lehman Brothers og finanskrisen. Plutselig var folk usikre på jobbene sine. Dermed blir man med en gang litt mer forsiktig, fortsetter han.

Straumsheim trekker frem nedgangstidenes effekt på boligmarkedet, blant annet i form av en lavere omsetningshastighet, som et eksempel på hvordan krisetider merkes på selskapets virksomhet og folks investeringslyst i forhold til kapitalvarer. Hvitevarer er et eksempel på en varegruppe hvor Expert Norge har merket dette.

– Nedgangstider gjør noe med psykologien til folk, og mange blir mer forsiktige med dyre kapitalvarer, fortsetter Straumsheim.

- Har dere begynt å merke effekten av bedre tider?

- Folk er nok litt mer optimistiske, men det synes fortsatt at mange er mer forsiktige, sier han.

- Hvordan har utviklingen vært på personalsiden?

- Vi har redusert antall ansatte i butikker og administrasjonen for å trimme organisasjonen så vi står godt rustet til tiden som kommer, sier kommunikasjonsdirektøren.

- Finnes det produktområder som har gått bedre eller dårligere enn ventet?

- Folk er over gjennomsnittet elektrofile i dette landet. De siste årene har vi for eksempel solgt veldig mange flatskjermer. Når det gjelder hvitevarer, ser vi at denne produktgruppen er påvirket av utviklingen i boligmarkedet. Folk er mer forsiktige. Andre produkter er mindre påvirket, f. eks. data. Alle skal nå ha en laptop, og prisene har sunket mye i det siste. En laptop er nå ikke noen uoverkommelig investering for folk flest. Det kommer også flere andre spennende ting fremover, slikt som spillkonsoller og mobiler, avrunder han.

Les om: