Mener du må skjerpe strategien

Mener du må skjerpe strategien

INTERVJUET: Svein Storjord i DND mener mobil strategi er mangelvare i norske virksomheter.

- Du har en veldig lang tittel?

- Vi var tre som startet konsulentselskapet Antares i 1995, og jeg jobbet som daglig leder der frem til i fjor. Da ville jeg gjerne ut og jobbe som konsulent igjen, og er blitt utleid fra Antares som it-sjef i Norges Idrettsforbund. Her er vi noe over 30 mennesker som jobber med it-tjenester til idretten.

- Du er opptatt av mobilitet, men liker ikke ordet?

- Det er et vanskelig ord, for det har flere betydninger. Men brukt om mobile løsninger, kan det vel gå. Vi i Antares har lenge jobbet med mobile løsninger, og var tidlig involvert i Schibsteds løsning for avisbud og sto også for utviklingen av Symbian-løsningen i Telenors Proffnett.

- Og faggruppen?

- Oslo ikt-nettverk tok initiativ og samlet ulike tilbydere og leverandører for å tenke cluster rundt mobilitet. Dette ledet til dannelsen av faggruppen for mobil strategi i DND for tre år siden. Formålet med den er å sette fokus på mobilitet i et strategisk perspektiv.

- Innen mobilitet er vi litt der hvor vi var rundt 1999-2000 med internettbølgen. Alle skulle gjøre noe uten helt å vite hva eller hvorfor. I dag skal alle utvikle en egen app, men det ikke alle som vet helt hva eller hvorfor. Det er en del famling i blinde. Mobile løsninger må kobles opp mot forretningsstrategien.

- Markedsføring er så sin sak. Vi har større fokus på mer på såkalt "enterprise"-sammenheng. Det er mange løsninger på gang der, for eksempel innen forskjellig datainnhenting. Mobile enheter skaper nye muligheter med kamera, GPS og forskjellig sensorteknologi. På den annen side er det forskjellige problemstillinger rundt mobile enheter, som at de har små skjermer, om løsninger skal fungere online eller offline og annet du må ta hensyn til når du utvikler løsninger basert på dem.

- Men bruken bare øker?

- Mobilitet popper opp over alt. Det er der det vil bli vekst, og alle it-områder må forholde seg til mobile flater. Det kommer vel ikke som noen overraskelse at avislesning på mobil har tatt av som bare det? Gode terminaler med bedre løsninger for lesing kombinert med fornuftig priset databruk må jo føre til det.

- Men vi er fortsatt ganske tidlig i utviklingen. I forlengelsen av mobiltelefonen kommer det nå mye sensorteknologi og maskin-til-maskinkommunikasjon. Vi vil få helt nye muligheter basert på sporing, temperatur, støt, trykk og så videre. Vi er vel knapt i startgropa i forhold til å utnytte dette.

- Har norske bedrifter en mobil strategi?

- Det er mange enkeltstående initiativer, men det er lite gjort ut fra strategi. Mye av det som gjøres kan være bra, men kanskje skulle man gjort noe annet først. Det gjelder å få mobilitet inn i et helhetlig bilde, for det virker som det ikke er samme holdning til mobile løsninger som til resten av it.

- Mobilitet går fra å være sært og spesielt til å bli en del av strategien, både for private og offentlige virksomheter. Det kan være at det offentlige har nok med å håndtere andre it-problemer først, men at det er mange mobile løsninger som kan bidra til høyere effektivitet i offentlig sektor er jeg ikke i tvil om.

- Ser du sikkerheten som et hinder?

- Nei, sikkerheten står ikke i veien, selv om det jo beror hva som skal løses og hvilken sikkerhet som kreves. Det har for eksempel så vidt jeg vet ikke vært noen større skandaler rundt mistede eller stjålne mobiltelefoner slik som det har vært med laptops og minnepinner.

- En ting er sikkerheten i teknologien, men det er gjerne mennesket som utgjør den største risikoen.

- Skal brukerne få gjøre hva de vil, eller skal it-avdelingen styre mobilen?

- Det er to ulike syn på det. De som vil ha full kontroll på mobilen og de som vil la brukerne bestemme selv. Men det er klart at fagapplikasjoner må håndteres av virksomheten. Der ville standardisering være en stor fordel, ettersom terminalsiden er fragmentert med flere ulike operativsystemer. Samme løsning må ofte lages flere ganger for de forskjellige modellene.

- Jeg tror HTML 5 vil løse mye. Samtidig finnes det etter hvert også programvare for kryssplattformutvikling.

- Dere diskuterte dette på DND-konferansen Software 2012?

- I år var diskusjonene mer teknisk orientert enn tidligere, og ut fra plattformproblematikken med IOS, Android, Windows Phone og eldre systemer. De som vil nå bredt ut må håndtere alle plattformene, men innen en organisasjon er det mulig å velge én.

- Det er en utfordring at mange tror at siden mobiltelefoner er så billige, så er det billig å lage løsninger for dem også. Men det er ofte mer arbeidskrevende enn pc-baserte løsninger. En ting er størrelsen og integrasjon med bakenforliggende systemer, men interaksjon med brukeren og design er svært viktig i mobile løsninger. Utviklerne, også i større konsulentselskaper, har etter hvert fått kompetanse på mobile løsninger.

- Hva tror du om Microsofts muligheter?

- Jeg har ikke prøvd Windows Phone 7.5, men det skal bli spennende å se hvordan det går. Microsoft har stor fordel av sitt inngrep med enterprise-segmentet og eier jo mer eller mindre backend og desktop. Det eneste jeg kan si med sikkerhet, er at det kommer til å skje mye innen mobilitetsområdet.

Intervjuet

Navn: Svein Storjord

Stilling: Partner og styreleder i Antares, utleid it-sjef til Norges Idrettsforbund, leder i faggruppen for mobil strategi i Den Norske Dataforening

Aktuell med: Mobil strategi

Les om:

IT-Karriere