Mer offshoring til fjerne himmelstrøk

Mer offshoring til fjerne himmelstrøk

Gartner anbefaler å sette ut it-tjenester til Mauritius, Egypt og Thailand.

Verden har blitt flat, skrev Thomas Friedman i sin bok. Og den blir bare flatere for hvert år som går, bekrefter analyseselskapet Gartner i en ny rapport som behandler offshoringsmarkedet i 2010-2011.

I rapporten identifiserer flere nye land som attraktive for å sette ut it-relaterte tjenester. Blant nyhetene er Peru og Mauritius, hittil temmelig ukjente land i denne sammenhengen.

Tregere utvikling

Påfallende i Gartner-rapporten er at alle utviklede land er falt ut av de 30 mest attraktive land for offshoring. I alt syv land i denne kategorien har falt ut av topplisten i forhold til i fjor: Australia, Canada, Irland, Israel, New Zealand, Singapore og Spania.

- I år er landene på topp 30-listen over de beste offshoringstedene utelukkende fra kommende markeder. Mens utviklingene har gått tregere i den økonomisk utviklede delen av verden har de kommende landene fortsatt med høy modningstempo og både nasjonal og internasjonal tilpasning, sier Ian Marriott i Gartner i rapporten.

Gartner påpeker at dette ikke betyr at de syv landene ikke er populære lenger, eller utdatert som offshoringsland.

Av de åtte nye landene som går inn i topprekken er det fem som aldri vært før med på listen. Dette er Bangladesh, Bulgaria, Colombia, Mauritius og Peru. Listen viser også tre land som har kommet tilbake: Panama, Sri Lanka og Tyrkia.

Gartner setter sin liste sammen ved hjelp av ti kriterier om hvor attraktiv et land er for offshoring. Blant disse er språk, offentlig sektor, infrastruktur og utdanning.

Ifølge Gartner er India fortsatt verdensmester på outsourcing, men landet opplever sterk konkurranse fra Kina.

Norske bedrifter er med

Også norske bedrifter henger seg på utviklingen. Ifølge Fredrik Syversen i Ikt-Norge finnes det knapt nok it-selskaper i Norge som ikke har satt ut noen it-tjenester eller utvikling på en eller annen måte.

- Det er en endring. For fem år siden var det en god del selskaper som kunne overleve uten noen aktivitet i utlandet. I dag er det ikke mulig. Du har ikke noe valg, sier han til Computerworld.

Syversen frykter ikke at attraktive offshoringsland blir en trussel for norske it-bedrifter. Les videre og se hele topplisten på neste side!

Les om:

IT-Karriere