Mooc i Stavanger

Universitetet i Stavanger har lansert sitt første massive nettkurs (i legemiddelregning).

Publisert Sist oppdatert

Massive Open Online Courses (MOOC) er blitt populært ved amerikanske universiteter. Nå har også Universitetet i Stavanger (UiS) kastet seg på trenden, og lansert sin første MOOC, skriver universitetet i en melding.

Digitalt, gratis nettkurs

Den første MOOC-en fra UiS, i legemiddelregning, er først og fremst ment for sykepleierstudenter, ferdig utdannede sykepleiere og studenter på helsefag, og har nok begrenset interesse i allmuen, men det er åpent og kan følges av alle som ønsker det.

Hvorfor universitetet valgte nettopp dette kurset som sitt første er kanskje at området legemiddelregning er en svært viktig del av sykepleierutdanningen, og det krever full pott, altså 100 prosent, på eksamen for å bestå.

Kurset består av videoforelesninger, spill, prøver og regneoppgaver. Det er også et forum der deltakere kan diskutere kurset og be om hjelp fra hverandre og foreleseren.

- Dagens studenter er digitalt kompetente. De ikke bare mestrer digitale læremidler, men de forventer også å få dem som en del av utdanningen, sier Brynjar Foss, førsteamanuyensis og faglig ansvarlig for det nye MOOC-kurset.

Noen utfordfringer

Kritikere av MOOC påpeker blant annet vanskeligheten med å effektivt bistå store mengder studenter fra hele verden. Det er ikke uvanlig at de mest populære trekker hundretusenvis av studenter, og det kan være vanskelig og ofte kaotisk for professoren å følge med. Det gjelder jo særlig de mest populære tilbudene.

Det er også typisk at studentene oppretter egne forum eller underforum for å diskutere og få hjelp av medstudenter på eget språk. Og som i hvilken som helst annen form for selvstudium krever det selvsagt mer av studentene enn tradisjonell klasseromundervisning.

Det krever også en viss digital kunnskap å delta ettersom alt foregår digitalt. Forholdsvis mange som begynner på en MOOC fullfører heller aldri kurset.

MOOC-et fra UiS er tilgjengelig på mooc.no. Kurset finner du her.

Massive Open Online Courses (MOOC)

  • Neste generasjon nettkurs/brevkurs/e-læring.
  • Begrepet ble først brukt i 2008 av amerikanerne Dave Cormier ved University og Prince Edward Island i Michigan og Bryan Alexander ved National Institute for Technology in Liberal Education.
  • Tok av i 2012 da Udacity , Coursera og Edx kastet seg på den nye trenden. Disse samler og presenterer MOOC-er fra flere forskjellige organisasjoner og læringsinstitusjoner, inkludert Yale, Linux Foundation og Harvard University.
  • MOOC-er skal i teorien klare et ubegrenset antall deltakere.
  • Består av tradisjonelle komponenter som video, tekst og prøver i tillegg til interaktive forum for brukere og undervisere.
  • Mange, spesielt de som var først ute, legger ut kursmateriale med en åpen lisens for å oppfordre til fri utveksling av kunnskap og gjenbruk. Flere som har kastet seg på bølgen i det siste har valgt å ikke følge dette eksempelet og lukker for gjenbruk av kursmateriale, selv om selve kursene som regel holdes fritt og åpent for alle.
  • Mooc.no er en portal som samler åpne nettkurs fra norske universitet og høgskoler. Foreløpig ligger det fem kurs i portalen, om utdanning, filosofi, gamification, legemiddelregning og teknologi.

Kilder: Wikipedia/Mooc.org