Møt en ekte spam-kriger

Møt en ekte spam-kriger

Vi har levd med spam siden Canter & Siegel oversvømte Usenet med "Green card lottery"-meldinger i '94. Enkelte tar opp kampen.

Dette var et forsøk på å få folk til å betale advokatene Canter & Siegel for å hjelpe til med deltakelse i dette statlige lotteriet om amerikanske oppholdstillatelser, som egentlig er gratis.

Nå er søpleposten blir skumlere.

Gisle Hannemyr har sloss mot spam siden den gang

- Du advarer mot konkurranser og spørreundersøkelser på internett som er inngangsdører til søppelpost?

- Det startet med at jeg fikk en henvendelse fra noen som fikk veldig mye spam og lurte på hva det kunne være. Det var mye spam fra utlandet, mest fra USA, men det var også mye norsk spam og endog henvendelser fra mer seriøse firmaer. Jeg tenkte at det jo måtte være noe som gjør at du får skandinavisk spam. Etter litt undersøkelser kom jeg frem til et selskap i København som heter Orville Media. Jeg begynte å lure på om de kunne ha noe med dette å gjøre.

- Jeg antok at de tok adresser fra spørrekonkurranser og markedsundersøkelser, og for å sjekke dette opprettet jeg en unik epostkonto, som aldri har vært i bruk og som jeg heller ikke brukte til annet enn denne testen. Så deltok jeg i én konkurranse. For å få være med, må du akseptere betingelsene, og i dette tilfellet var det at jeg godtok å motta opptil fem nyhetsbrev. Som jo er et kodeord for spam.

- Så fulgte en undersøkelse med de vanlige spørsmålene om du er fornøyd med sexlivet med tilbud om potenspiller og slikt. Jeg takket nei til alt. På spørsmål om telefonnummer oppga jeg et unikt, ubrukt nummer. Deretter gikk det ikke lang tid før det begynte å komme spam. Og langt mer enn fem.

- Dette var fra Orville Media?

- Nei, det var fra alle andre enn dem. Det var fra tilsynelatende private avsendere, som "Inge", og fra diverse helt vanlige firmaer. Men veldig få fra de firmaene som ble oppgitt som eksempler i betingelsene. Og den eneste forbindelsen til epostadressen som mottok spammen var at jeg oppga den da jeg skulle svare på én undersøkelse. For sikkerhets skyld sendte jeg en epost til Orville Media og meldte meg av det hele fem minutter etterpå. Og dagen etter. Dette hadde ingen effekt.

- Jeg ringte til noen av de norske virksomhetene jeg hadde fått spam fra, og de hadde i god tro kjøpt adresser. Noen fra et engelsk firma. Dette tyder på at man kan risikere at adressene blir videresolgt til hvem som helst, som igjen muligens selger dem videre. På tross at du får oppgitt at dette ikke vil skje. Og seriøse kjøpere av adresser blir etter alt å dømme fortalt at dette er adresser som er av premium kvalitet.

- Når du registrerer deg kan du spesifisere opplysninger om deg, som interesser og hva du eventuelt vil ha nyhetsbrev om. Siden jeg ikke fylte ut noe som helst, fikk jeg fra mange forskjellige avsendere. Det tyder på at de selger de adressene som ikke faller inn under en bestemt profil til nær sagt hvem som helst uten å filtrere dem i det hele tatt.

- Tror du noen vinner noen Ipad eller annen premie?

- Ikke godt å si, men de som selger adressene burde ha råd til det, om noen skulle sjekke dette. Om du selger adresser for 30 kroner stykket og selger samme adresse til 10-20 kjøpere, så blir det fort summer av det. Så kan vi jo bare gjette på hvor mange adresser de får inn om dagen. Og adressene som er solgt lever videre og blir kanskje solgt flere ganger.

- Går det an å bli kvitt søppelposten, da?

- Jeg pleier aldri å avmelde meg fra spam, for det er jo en bekreftelse på at adressen fungerer og at eposten blir lest. Men denne gangen gikk jeg inn på hver epost og meldte av adressen. Det fungerte faktisk, med unntak av tre avsendere som ikke gir seg. Nå gjorde jeg et kontrollert forsøk, men for folk flest vil det være vanskelig å skjønne sammenhengen siden eposten kommer fra så mange ulike avsendere, og dermed blir det nesten umulig å bli kvitt.

- Men det er mere som gjemmer seg i konkurranser enn spam?

- Ja. Som nevnt er det noen seriøse som kjøper adresser i god tro. Andre er i grenseland, og skal dytte på deg slankemidler, potenspiller, vitaminer og slikt. Og noen er åpenbart banditter. Jolly Network, for eksempel, sier du har vunnet og ber deg taste mobilnummeret ditt. Og dermed er du med på en dyr sms-quiz.

- VIPOcean er muligens en eller annen slags datingtjeneste som forteller at du har vunnet en uspesifisert Android pad, men at frakten på 119 kroner er ubetalt og ber deg betale dem med kort. Gjør du det, blir du medlem av denne tjenesten og trekkes 300 kroner i måneden. Jeg skrev til dem og ba dem om å få en faktura jeg kunne betale, eller få padden tilsendt i oppkrav. Det fikk jeg aldri svar på.

- Forsiktig med kortet, altså?

- Jeg har googlet VIP Ocean og ser at det er mange som er sure på dem. De trekker og trekker og du må få banken din til å stoppe det.

- Flere måter å lure folk på?

- Mange sender ut epost om at du er i finalen i en konkurranse sammen med tre andre og at du må oppgi telefonnummer for å beholde plassen. Men er det sant? For mottager er det umulig å vite om det faktisk er fire eller 10 000 i finalen. Mengden av meldinger som forteller ar jeg er i «finalen» har etter hvert blitt såpass mange at jeg ikke tror disse «finaleplassene» er veldig eksklusive. Men for å beholde legitimitet kan de jo godt sende en premie til noen, for en Ipad er som en pølse i slaktetiden i forhold til hva de håver inn.

- Her må det være mye som ikke er lovlig?

- Jeg er ikke jurist, så jeg kan ikke si noe om det. Jeg har spurt Forbrukerrådet om Orville Media, og de svarer at de har sendt saken videre til danske forbrukermyndigheter.

- Jeg har forsøkt å komme i kontakt med Orville Media på epost og telefon, og de svarer ikke. Men for et par dager siden ringte en illsint rørlegger som ba meg om å slutte å spamme ham. Det ble vanskelig å få noe konstruktivt ut av det, for han var så sint at jeg ikke fikk forklart hvor lett det er å forfalske en avsenderadresse. Litt pussig at dette skjedde litt over en uke at jeg la ut denne saken på bloggen min.

Skulle du få spam fra Gisle Hannemyr, vennligst send den videre til gisle@hannemyr.no med alle headere og alle detaljer. Den er ikke fra ham.

IT-Karriere