Mulig milliardkrav mot IBM

Mulig milliardkrav mot IBM

IBM Danmark kan få erstatningskrav i milliardklasse på grunn av ulovlige jobbklasuler.

IBM i Danmark er i trøbbel fordi selskapet har inngått avtaler med andre store it-selskaper om å ikke ta over hverandres ansatte. Hvis dette blir juridisk bekreftet risikerer IBM krav fra i alt 7 000 ansatte i Danmark. Dette kan koste selskapet et beløp opp til en milliard danske kroner, skrivr Comon.dk.

Artikler i Computerworld Danmark tvang IBM tidligere i år å innrømme at de brukte kartellavtaler med andre selskaper. Det var Claus Juul, en av IBMs ansatte, som kjørte saken. Juul fikk fatt i jobbkartelavtaler, og reiste blant annet til USA for å snakke om dette på IBMs generalforsamling. Der ville han stille toppsjefen i IBM, Sam Palmisano, spørsmål rundt arbeidgiverpraksisen som IBM Danmark bruker. Han fikk for øvrig ikke anledning å snakke.

Som følge av det fikk Juul sparken og kalt en "illojal medarbeider" .

LES OGSÅ: IBM-ansatt sparket for illojalitet

Juul har gått til sak mot IBM sammen med fagforeningen Prosa. Denne saken kan bli riktig dyr for IBM. IBM skal ifølge Juul og Prosa ha brutt arbeidsloven. Ved å inngå kartellavtaler begrenser et selskap de ansattenes muligheter å finne seg andre jobber og gjøre karriere.

- Det er helt klart formulert i arbeidsloven at man skal få en kompensasjon hvis det er slike klausuler, sier Hanne Lykke Jespersen i Prosa.

Hvis Juul og Prosa får medhold kan IBM pålegges en erstatning på minst 10 000 kroner. Men i verste fall kan IBM dømmes å betale opp til seks måneder lønn, som er rundt 200 000 danske kroner.

- Hvis vi vinner saken er det klart at andre også kan kjøre samme saken. I tillegg faller teppet for slike klausuler, sier Lykke Jespersen.

Skulle alle ansatte få en lignende maksimalerstatning, kan beløpet for IBM komme opp i milliardklassen. Det skal være særlig interesse blant de ansatte som har kommet ti IBM gjennom oppkjøp, og som har fått denne klausulen gjennom bakdøren. Prosa tror derimot at det er mange langtidsansatte i selskapet som ikke ønsker å saksøke IBM.

LES OGSÅ: - Ingen kartellavtaler i Norge

Les om:

IT-Karriere