Nå er det slutt for papirleksikonet

Nå er det slutt for papirleksikonet

Encyclopædia Britannica har endelig gitt opp papiret. Samtidig lanseres Norsk nettleksikon offisielt på onsdag.

Den digitale tidsalder har innhentet verdens eldste sammenhengende publiserte leksikon på engelsk, Encyclopædia Britannica, som nå avslutter 244 år med boktrykking.

Det velkjente leksikonet skal leve videre, men kun på nett og i digitale versjoner, skriver selskapet i en pressemelding.

- Til tross for vår lange historie med trykking, vil jeg gjerne poengtere at ikke noe enkeltstående medium, verken bøker eller bits, danner kjernen i vår bedriftsfilosofi, sier Encyclopædia Britannica-sjef Jorge Cruz i en uttalelse, ifølge Cnet.

- Den filosofien handler om å være en troverdig, oppdatert og vitenskapelig kilde til kunnskap og læring for publikum, sier Cruz.

Komplett utgave: 32 bind, 8000 kroner

Det anerkjente oppslagsverket ble grunnlagt for 244 år siden, av tre menn fra Skotland som ville bringe kunnskap til folket. Ifølge en artikkel i New York Times er Encyclopædia Britannica verdens eldste sammenhengende utgitte leksikon på engelsk. Til å begynne med besto leksikonet av tre bind, men i årenes løp har det lagt på seg adskillig og består i dag av 32 bind.

Den siste trykte utgaven kom ut i 2010, og over 4000 bidragsytere har levert stoff til oppslagsverket. New York Times skriver at en komplett utgave av Encyclopædia Britannica koster nesten 8000 kroner, og det er bare solgt 8000 av siste utgave. De 4000 resterende ligger på lager.

Norsk nettleksikon lanseres onsdag

Samtidig kommer den offisielle lanseringen av nye Norsk Nettleksikon kommende onsdag. Norsk nettleksikon er et prosjekt utviklet med støtte fra blant andre Sparebankstiftelsen og Fritt Ord, og overtok driften av Store norske leksikon fra Kunnskapsforlaget i oktober 2010.

Ansvarlig redaktør for Norsk nettleksikon, Anne Marit Godal, er sparsom med opplysninger i forkant av onsdagens lansering. Hun understreker overfor Computerworld at Norsk nettleksikon ikke er å regne som en konkurrent til Wikipedia, blant annet fordi Wikipedia anses å være en sekundærkilde mens Norsk nettleksikon regnes som en godkjent kilde i norsk akademia.

Computerworld er tilstede på lanseringen på onsdag, og kommer tilbake med mer.

Les om:

IT-Karriere