Nokia kjøper Trolltech

Nokia kjøper Trolltech

Nok et norsk it-flaggskip havner på utenlandske hender. Den finske mobilgiganten Nokia betaler 850 millioner kroner for teknologiselskapet Trolltech.

Den finske mobilgiganten Nokia vil kjøpe Trolltech for 850 millioner kroner, og det norske selskapet er tiltenkt en sentral rolle i mobilkonsernets programvaresatsing.

- Trolltech og Nokia deler målet om økt utbredelse av Trolltechs Qt-baserte teknologi i det kommersielle markedet og i åpen kildekode-miljøet, sier Håvard Nord, administrerende direktør og medgründer i Trolltech.

Nokia tilbyr 16 kroner per aksje, en budpremie på 60 prosent i forhold til sluttkursen fredag. Styret i Trolltech stiller seg enstemmig bak oppkjøpet, og anbefaler aksjonærene å akseptere budet. Ifølge en pressemelding fra det norske selskapet har allerede over 66 prosent av aksjonærene takket ja til budet.

- Vi er henrykt over å slå oss sammen med Nokia. Selskapets innovasjonskultur og ressurser vil gi våre ansatte nye og spennende mukligheter til å realisere vår visjon om "Qt overalt", sier medgründer Eirik Chambe-Eng i en pressemelding.

LES OGSÅ: Nokia med kanontall

Kjøpet av Trolltech vil gjøre Nokia i stand til å aksellerere sin satsing på plattformuavhengig programvare for mobile og stasjonære enheter, og sine tjenester på internett, heter det i meldingen.

- Teknologilandskapet er i stadig utvikling, og for Nokia spiller programvare en sentral rolle i vår vekststrategi for enheter, pc-er og integrasjonen med internett. Plattformuavhengige lag på toppen av vår programvareplattform tiltrekker seg innovasjon og gjør det mulig å utvikle Web 2.0-teknologier i det mobile rom, sier produktdirektør Kai Oïstämö i Nokia.

Nokia vil videreutvikle Trolltechs produkter og støtte nye og ekisterende kunder. Nokia vil fortsette å lisensiere Trolltech-teknologi med både kommersielle og åpen kildekode-lisenser, og "omfavne kulturen rundt åpen kildekode og ta denne et skritt videre", heter det fra Nokia.

- Trolltechs dype forståelse for åpen kildekode og sine sterke teknologiske produkter vil gjøre både Nokia og andre i stand til å drive innovasjon på våre plattformer, og øke konkurransekraften for vår operativsystemer S60 og Series 40, sier Oïstämö.

Oppkjøpet forusetter aksept fra mer enn 90 prosent av Trolltechs aksjonærer, og er forventet sluttført i andre kvartal.

Oppkjøpet kommer få uker etter at Microsoft la inn bud på det norske it-flaggskipet Fast Search & Transfer på over seks milliarder kroner.

LES OGSÅ: Microsoft kjøper Fast

IT-Karriere