Nøkterne it-budsjetter

Nøkterne it-budsjetter

Analytikere spår trange kår i 2009, og it-budsjettene strammes inn. Kun det aller nødvendigste skal utvikles eller holdes i live.

- Sparebank 1-gruppen kommer til å kjøre en restriktiv linje på investeringene neste år. Det blir et langt tøffere kostnadsfokus i 2009 enn i år, sier konserndirektør for it i Sparebank 1-gruppen, Eivind Gjemdal.

Som en av Norges største anvendere og anskaffere av it-systemer, gir Sparebank 1-gruppens tanker om de kommende årene et bilde av hvordan flere norske virksomheter i dag føler det.

Gjemdal er i disse tider midt oppe i budsjettprosessen, og han legger ikke skjul på at det er mye spenning knyttet til den. Han ønsker ikke å gå ut med konkrete tall, men kan likevel si at it-budsjettet vil holde seg stabilt, men altså ikke økes.

- Det endelige budsjettet er på linje med fjorårets ambisjonsnivå. Grepet nå er å være knallhard på business-caset, sier Gjemdal.

LES OGSÅ: it-sjefer med mer penger i 2009

Statoilhydro har også en forsiktig fremtidsplan når neste års it-kabal nå legges.

- Vi legger vekt på nøkternhet og tilpasningsevne, og vi er forberedt på justeringer i henhold til omgivelsene, sier it-direktør Rune Espedal i Statoilhydro.

Usikre analytikere

De store analysebyråene er nå mer forsiktige enn de var for kun få måneder siden.

I september var det en noe optimistisk tone å spore hos Gartner og Forrester. Gartner spådde en lav vekst de første seks månedene, men at det ville ta seg opp høsten 2009. Forrester antok det samme, men regnet likevel med en vekst på seks prosent neste år.

Nå endrer analytikerne sine prognoser. Gartner nedjusterer den forventede veksten i bransjen fra 5,8 til 2,3 prosent neste år. Kanskje blir det helt ned til null vekst.

LES OGSÅ: IDC slakter egne prognoser

IDC har også justert ned tallene.

- Vi tror at veksten kommer til å bli betydelig lavere enn i år, og lavere enn hva vi trodde for bare få uker siden. Den kommer til å ligge i størrelsesorden to prosent, sier administrerende direktør Nils Molin i IDC Sverige.

Det er først og fremst konsulentselskapene, og særlig de små, som blir rammet. Molin mener nedgangen kommer til å vare i hele neste år, og inn i 2010. Men så skal det snu.

- 2010 kommer til å bli et marginalt bedre år enn 2009, sier Molin.

Plan B

Likevel kan det være greit å sikre seg. I fjor rådet Gartner bedrifter å sette opp egne skyggebudsjetter, som det er mulig å skifte over til om markedet skal bli riktig ille. Det er kanskje et ekstra godt råd i år.

- Vi bruker ikke akkurat begrepet "plan B", men det er en mekanisme som man kan bruke for å gjøre en tilpasning, ja, sier Espedal i Statoilhydro.

Han var selv på Gartner symposium i forrige uke og fikk høre analytikerne spå om fremtiden og gi råd og vink. Han tar det inn over seg som gode råd.

- Det er interessant å lytte til, men vi gjør våre egne beregninger og vurderinger.

LES OGSÅ: Slik overlever du krisen

Gjemdal i Sparebank 1-gruppen leser også analyseselskapenes rapporter, men de ofte tar feil.

- Vi har en strategiprosess der vi lytter til eksterne rådgivere, men det brukes i begrenset grad. Analysebyråene trekker frem ekstremt mange trender. Trekker man fra noen av dem, så har de nok predikert langt mer enn det som har påvirket vår hverdag, sier Gjemdal.

Artikkelen er et utdrag av en av nyhetssakene i denne ukens Computerworld papiravis.

LES OGSÅ: Ingen krise i it-bransjen

IT-Karriere