Nordens syklende vikingkonge

Nordens syklende vikingkonge

It-bransjen ville tjent på at Claus Hougesen sluttet som sjef i Atea.

PROFILINTERVJU: Vi har avtalt klokken 1300, Claus og jeg. Så jeg melder meg 12.55 ved inngangen og logger meg inn på systemet som besøkende. Det er ikke noe å skrive om, kanskje. Men Claus synes det er viktig. Det viser noen av de nordiske fellesverdiene. Vi er presise og overholder våre avtaler.

Han har jobbet i Paris i to år. Da var det annerledes. Man kunne risikere å vente 45 minutter. Slik er det i mange land, men ikke i de nordiske. Det er mange likhetstrekk mellom de nordiske landene. Det gjør at det er lett å samarbeide.

- Ofte påpeker man forskjellene, men i grunn er vi ganske like, sier han.

Vikingkongen

For to år siden møtte jeg Claus for første gang. Han hadde akkurat blitt daglig leder for Top Nordic og Ementor, som etterfølger for Jo Lunder. En energisk danske med en avslappet holdning og mye entusiasme. Såpass jovial at det er lett å skrive "Claus" i stedet for Hougesen. Man glemmer nesten at han er sjef for et selskap med 15 milliarder kroner i årlig omsetning.

Hougesen føler seg som en vikingkonge. Han leder et konsern som omfatter Norge, Danmark og Sverige, i tillegg til Finland og de tre baltiske landene. Integrasjonen de siste årene har gått bra, mye på grunn av felles verdier, felles historie og felles språk.

- Vi er små land med sterke historiske relasjoner. Allerede som vikinger seilte vi til det amerikanske kontinentet, hele Europa, dypt inn i Russland og Tyrkia.

Claus-trosofi

Felles historie har integrert Norden i lang tid. Danmark og Norge har vært samlet 450 år under samme kongen. I Norge snakker man om "450-årsnatten", mens danskene kaller det "Tvillingriket".

- Det interessante med den historien er hvordan man kan fokusere på to ulike ting. Det er mange ting vi er enige om, og noen ting som skiller oss. Noen ganger snakker vi for mye om at vi er så forskjellige, sier Hougesen.

Ifølge Atea-sjefen er det nettopp denne sammenhengen som gir de skandinaviske landene fordeler.

- I Norden er vi like nok til å samarbeide, og forskjellig nok til å lære av hverandre.

Les mer på neste side!

Les om:

IT-Karriere