- Nordmenn dårlige på data

- Nordmenn dårlige på data

En betydelig andel av befolkningen har svak eller liten digital kompetanse, og det går ut over jobben.

En av tre nordmmen har for dårlige pc-kunnskaper til å fungere på jobben. Folk med lav utdanning og de som sjelden bruker pc på jobb er de svakeste it-brukerne, men også blant de som bruker mye pc på jobb er det store forskjeller.

Det kommer frem i en fersk rapport fra Vox, Nasjonalt senter for læring i arbeidslivet, som Dagbladet har fått tilgang til.

- En betydelig andel av befolkningen har svak eller liten digital kompetanse. Og dette til tross for at hele 85 prosent bruker pc hjemme og 84 prosent har tilgang til internett hjemme, sier Lene Katrin Guthu i Vox til Dagbladet.

Misfornøyde arbeidsgivere

Samtidig mener en av fem arbeidsgivere at deres ansatte ikke har gode nok datakunnskaper. Hver tredje virksomhet mener at ansatte trenger opplæring på grunnskolenivå.

Kun en av fire yrkesaktive kan skryte av å ha gode digitale ferdigheter.

Guthu mener kunnskapskløften bidrar til å forsterke forskjellene i samfunnet - og at de som er sterke på it vil ha større fordeler i arbeidsmarkedet. Og utenom jobben krever også hverdagslivet i økende grad kunnskap om teknologi. Dette vil for flere blir en stor utfordring, mener Guthu.

Les om:

IT-Karriere