- Norske it-selskaper selges for fort

Med ny eier og nytt mandat vil Investinor hjelpe norske it-selskaper ut i verden. - Sjansen for norsk suksess er minst like stor som tidligere, sier Jon Øyvind Eriksen i Investinor.

Publisert Sist oppdatert

Norge har gjennom årene fått frem en rekke selskaper med oppsiktsvekkende teknologi.

Likevel er potensialet mye større. Det mener ventureinvesteringseksperten Jon Øyvind Eriksen i Investinor.

- Vi har hatt spennende teknologi i Norge, og har mange gode ingeniørteam. Men det har også vært interesserte utenlandske kjøpere, og for lite kapital for å gjøre selskapene internasjonal ledende. Dermed har for mange små og mellomstore it-selskaper valgt å selge seg, sier Eriksen.

Computerworld snakker med Eriksen i forbindelse med en stortingsmelding som gir Investinor et bedre grunnlag for å investere i it.

Nytt mandat - ny eier

Investinor AS er et landsdekkende, statlig investeringsselskap som forvalter 3,7 milliarder kroner.

I det opprinnelige investeringsmandatet var fem bransjer utpekt som satsingsområder for Investinor, men it-sektoren var ikke blant disse.

Det ønsker Nærings- og handelsminister Trond Giske å endre. I Stortingsmeldingen flytter Giske eierskapet til Investinor fra Innovasjon Norge til departementet, og erstatter sektorsatsingen med et bredere investeringsmandat hvor lønnsomhet står i fokus.

- Med det nye mandatet kan vi være mer offensiv som investor i it-bransjen. Vi kommer fremover til å ha enda mer fokus på it og styrke oss kompetansemessig på it-siden på grunn av dette, sier Eriksen.

Eriksen er selv utdannet sivilingeniør fra NTNU innen bioteknologi, og er en seriegründer med over 15 års toppledererfaring fra teknologi- og mediebedrifter. Han har vært leder for blant annet Kantega, Mogul Technology og Internet Aksess, og sto også bak etableringen av SaaS-selskapet Signicat.

It-bedrifter er kapitaleffektive

Investinor startet med aktive investeringer for tre år siden. Ved utgangen av mars var de samlede investeringer kommet på nesten 900 millioner kroner.

Eriksen avkrefter at det har vært lite penger for it-selskaper, selv om it ikke har vært et av satsingsområdene. 38 prosent av bedriftene Investinor har lagt penger i kan ifølge Eriksen kalles it-bedrifter, mens investeringene i disse bedriftene utgjør 26 prosent av den investerte kapitalen.

- En av grunnene til at investert beløp per bedrift er lavere enn gjennomsnittet er at it-bedrifter oftest trenger forholdsvis lite startkapital. De er kapitaleffektive, sier han.

Investinors andel får ikke utgjøre mer enn 49 prosent av de samlede investeringene i hver bedrift. Det betyr andre investorer må være med på laget og vurdere selskapene som interessant nok til å legge penger i.

- Vår rolle er å skape utfyllende kapital. Vi skal gjøre mer kapital tilgjengelig og ha evne til investere i motkonjunktur. Dermed kan vi skape mer bredde, også på områder hvor det tradisjonelt er lite penger i investeringsmarkedet, sier han.

Ifølge Eriksen har Investinor i løpet av de tre siste årene fått et ganske godt bilde av hvordan det står til i det norske it-markedet, hva behovet er og hva mulighetene er. Hittil har Investinor investert i seks rene it-selskaper, hvor av tre jobber med mobilteknologi. I tillegg har Investinor gått inn i fem it-selskaper som utvikler løsninger innen de næringsområdene som har vært Investinors satsingsområder fram til nå.

- Et eksempel på det er Book Norway som utvikler en it-løsning for online bestilling av fritidsreiser og opplevelser i Norge, og faller under «reiseliv». Vi har også investert i it-selskaper som jobber mot olje- og gassbransjen og innenfor maritim sektor, sier han.

Blant de rene it-selskapene er Polight, som utvikler autofokusteknologi for mobiltelefonkameraer, og Boost Communications, som har laget programvare for mobiltelefonbasert informasjonsformidling, markedsføring og salg.

- Generelt er it-bedrifter veldig skalerbare, og det koster ofte relativt lite å etablere dem, særlig hvis de er basert på programvare. Løsningen er ofte raskt ute i markedet, sier Eriksen.

Mye penger for it

- Det har vært kritikk på at det er lite investeringsvilje mot it, både fra statens side og fra private investorer. Stemmer dette bildet?

- Det er et godt poeng at det kan investeres mer i it-bransjen i Norge. Derfor er det bra at mandatet vårt endres slik at vi kan satse enda mer på teknologi. Men det er ikke riktig at det ikke finnes midler for it-bedrifter. Det investeres allerede mye i it i Norge, men behovet er også stort, sier Eriksen.

Ifølge Eriksen er det et veldig stort antall etableringer i Norge innen it, sammenlignet med andre bransjer.

- Men mener du det er for lite it-kapital her i landet?

- Verken på verdensbasis eller i Norge fins det noen annen sektor det finnes flere såkorn- og ventureinvestorer enn innen it-sektoren. Men det er så mange som starter nye it-bedrifter at konkurransen om midler er hardt. Nye tall fra rådgivningsselskapet Menon viser også at it-bedriftene er blant de mest lønnsomme i Norge. Jeg ser et positivt bilde. Norge har et titalls investeringsmiljøer som er på jakt etter gode it-bedrifter, så med et unntak for olje- og gassektoren så finnes det nesten ikke en sektor som har sågod tilgang på kapital, sier Eriksen.

For å investere legger Investinor noen kriterier til grunns. Bedriften bør besitte en unik teknologi, og den må ha en skalerbar forretningsmodell.

- I tillegg ser vi på kompetansen i selskapet både i forhold til ledelse og teknologi, og dersom selskapet er i produksjon ser vi på hvilke kunder bedriften har, som indikator på hvor langt fremme de ligger. Vårt mandat sier at Investinor ikke skal være et såkornfond. Selskapet skal ha gjort et stykke arbeid for å utvikle produktet og bygge organisasjonen før vi går inn som investor.

227 millioner til norsk it

Det som ofte er problemet i Norge er internasjonaliseringen av it-ideer. Det har vært eksempler på gode selskaper, som Fast, Opera og Trolltech. Likevel kan norske it-bedrifter utnytte sitt internasjonale potensial i langt større grad.

- De skal bidra til fremtidens næringsliv i Norge, sier Eriksen.

Investinor har til nå investert 227 millioner kroner i norske it-bedrifter, og har hatt meget god tilgang på investeringscase i it-sektoren. Med det nye mandatet vil investeringsselskapet kunne ta en enda mer aktiv rolle overfor it-bedriftene.

- Det er store muligheter i it, sier Eriksen.

- Så du tror at vi kan forvente en nye Opera eller Fast?

- Ja, det er flere grunner å tro at sjansen for norsk suksess er minst like stor som tidligere. Verdensøkonomien er i stor endring. Utbredelsen av mobilt internett øker enormt raskt i fremvoksende økonomier i Asia, Afrika og Latin-Amerika. I fremtiden vil hele åtte av ti brukere av internett ikke bruke engelsk som morsmål. Det globale it-markedet vil bådebli større og mye mer sammensatt. Da kan det være en fordel å være en “born global” oppstartsbedrift fra et lite land som Norge enn å komme fra USA, hvor nye bedrifter først og fremst tenker på sitt enorme hjemmemarked, sier Eriksen.

Et viktig mål for Investinor er å bidra til at norske it-selskaper vokser frem, og ikke selges ut av landet for tidlig, men forblir på norske hender til de kan børsnoteres.

- Forutsetningene for å lykkes på verdensmarkedet har ikke blitt dårligere. Norge har tidligere klart å skape ledende it-selskaper, og jeg tror Norge kommer til å gjøre det igjen. Men vi må være villige å satse på dem, sier han.