Nytt mobilnett i tynn tråd

Nytt mobilnett i tynn tråd

Tele2 og Network Norway trenger milliarder, i en tid hvor milliioner er vanskelige å få tak i.

Da Albania fikk sitt tredje mobilnett i fjor, var det bare Norge som hadde duopol på mobilnett i Europa.

Men planene finnes også her. Tele2 og Network Norway har gått lei av å leie nettet til Telenor og Netcom, og vil ha sitt eget. Det hele vil koste rundt 1,9 milliarder kroner.

Teleoperatørene bruker i dag en dobbelside i Finansavisen på å krangle om hvem som subsidierer hvem, mens det i Dagens Næringsliv blir slått fast at planene om et tredje nett uansett er i fare.

- Vi har jobbet med å få finansieringen på plass lenge, og finanskrisen har ikke akkurat gjort det lettere, sier konsernsjef Harri Koponen i Tele2 til Dagens Næringsliv.

LES OGSÅ:

Får 300 mill av konkurrentene

I tillegg til finanskrise, er det også bråk rundt hvor mye de får lov til å ta i termineringsgebyrer fra de andre teleoperatørene. Post- og teletilsynet har sagt at overføringsprisene ikke kan være så høye som duoen først hadde håpet. Dette gjør hele prosjektet mindre lønnsomt, og dermed mindre attraktivt for de som kan spytte penger inn i det nye nettet.

De har klaget på vedtaket, og venter spent på en avgjørelse.

- Og hvis klagen ikke tas til følge?

- Da må våre eiere enten si at inntjeningen blir så dårlig at utbyggingen må stoppes, eller så må de akseptere at inntjeningsperioden på investeringene blir lengre, sier direktør for samfunnskontakt Tom Guldberg i Network Norway til Dagens Næringsliv.

Koponen har følgende spådom om klagesaken:

- Det blir ikke lett, men det er heller ikke umulig.

LES OGSÅ:

Mektig allianse i trøbbel
(kommentar)

IT-Karriere