Opera gjør verden flatere

Opera gjør verden flatere

Både norske og utenlandske it-studenter har Opera blant sine favorittarbeidsplasser. - Men Norge er et land med bruksanvisning, sier personalsjefen Anne Christiansen.

Opera har fått et godt navn blant unge jobbsøkende i Norge. Selskapet seilte opp til annen plass på Universums årlige liste over de mest attraktive it-selskaper å jobbe i her i landet.

- Vi er en av de få it-bedriftene på topp ti-listen, hvis du tenker på Telenor og Statoil. På prisutdelingen skjønte vi at vi egentlig er ganske liten med våre 400 ansatte. Statoil har en it-avdeling på 800 ansatte, sier Tor Odland, informasjonsdirektør i selskapet, til Computerworld.no.

- Ja, vi føler oss litt som en underdog, tilføyer personalsjefen Anne Christiansen.

LES OGSÅ: Her vil it-studentene jobbe

Fredagspils

I motsetning til andre bedrifter bruker Opera ikke mye penger på store profilerings- og stillingsannonser. Til tross for dette, ansatte Opera i fjor 132 nye personer. 69 var norske.

- Vi ansetter fra alle land, men vil gjerne ha en god del nordmenn. Markedet har blitt mye tøffere de siste årene, så vi er fornøyd med såpass mange nyansettelser her i landet, sier Christiansen.

Kripanjali Hazarika er fra India og jobber på personalavdelingen. Hun forteller at Opera aktivt oppsøker it-studenter for å gi dem informasjon om Opera og mulighetene i selskapet.

- De fleste unge mennesker leter etter en mulighet til å utvikle seg selv. Her i Opera gir vi folk rom til å komme med sine egne ideer. Det viser seg at det gir resultater, sier hun.

Selskapet mener det er flere ting som er viktig for at folk velger en arbeidsplass i en tid hvor det finnes så mange tilbud. Opera sorger for at de ansatte har de gøy, serverer god mat i den store kantinen med utsikt over Oslos sentrum, og avslutter hver uke med gratis fredagspils.

LES OGSÅ: - Norsk ungdom er bortskjemt

En flat verden

I sin bok "Verden er flat" beskriver Pulitzer-vinner Thomas Friedman utviklingen av den globaliserte verden i dette århundret (en anmeldese av boken finner du her). Selv om verken Christiansen eller Odland har hørt om den internasjonale bestselgeren representerer Opera sammen med en håndfull andre bedrifter Norges fremste fortolkere av en verden uten grenser. Det kan kanskje være en ide for andre selskaper å lytte godt til hvordan Opera har fått det til å tiltrekke seg høy kvalifisert ekspertise fra andre land.

Omtrent halvparten av selskapets stab kommer fra utlandet, og selskapet huser hele 49 nasjonaliteter. Rekruttering skjer blant annen gjennom kontakter i Operas internasjonale miljø.

- Vi har vår egen fanklubb i verden, folk som følger med våre produkter og kommer med innspill. Flere ganger har dette ført til at vi ansetter folk. Sist fikk vi hentet inn en 18-åring fra Australia, som viste seg å være dyktig med tilpasninger og løsninger, forteller Christiansen.

Christiansen, som selv kom fra USA for 25 år siden, mener at Norge har mer å tilby utenlandsk toppekspertise enn nordmenn tror selv.

- Vi må ikke glemme at dette er et fantastisk land å bo i, og har mye å by på man bare kan drømme om i de fleste andre land. Tenk på helsevesenet, oppvekst for barn, hvor trygt det er på gatene. Og så alle fridager vi har på denne tiden av året, sier hun.

Hun henviser til at Opera bruker engelsk som hovedspråk, slik at alle har likt utgangspunkt. Men Norge er også et land med bruksanvisning. Derfor har Opera lært at nye ansatte fra utlandet trenger en mentor.

- Vi opplevde at noen fra utlandet bare handlet på 7-eleven. Da blir du ikke lykkelig. Jeg var vegetarianer det førte halvåret, fordi jeg ikke viste hvor jeg skulle kjøpe godt kjøtt. Så nå tar vi folk med rundt omkring for å vise hva Oslo har å by på, sier Kripanjali.

Fremdeles er byråkratiet for å få folk inn i Norge veldig tungt.

- Det har blitt bedre, men er vanskelig. Vi har innstilt oss på det, og hjelper mest mulig. Men det har hendt at noen har forlatt oss etter en kort tid fordi det ble for vanskelig, sier Christiansen.

LES OGSÅ: Norsk byråkrati stopper kompetanseflyt

Les om: