Oppsigelser gir frilansboom

Oppsigelser gir frilansboom

Nå lønner det seg å være frilanser eller innleid konsulent, skal vi tro tall fra USA.

Det er samme om du kaller deg frilanser eller konsulent, i begge tilfeller er det mulighet for å gjøre det bra om dagen. For å fylle igjen hull etter oppsigelser, leier selskaper nå inn sånne som deg for å få gjennomført prosjektene sine, melder Computerworlds nyhetstjeneste.

Det er de to Ebay-aktige selskapene Elance og Odesk Corp, som matcher rett bedrift med rett frilanser, som nå ser en skap økende trend. I dag er det i snitt 25.000 arbeidsgivere i måneden som søker arbeidskraft via Elance, en oppgang på 50 prosent fra samme tid forrige år. Odesk sier selskapet har sett en 100 prosents økning, opp til 17.500 jobber.

Ettersom frilansetterspørselen øker, synker naturligvis etterspørselen etter fast arbeidskraft. Et selskap som distribuerer fast arbeidskraft innen teknologiske yrker, Dice.com, kan melde om nedgang på 45 prosent sammenlignet med forrieg år, til 48.000 jobber.

- Som forventet nå for tiden, kommenterer IDC-analytiker Stephen Minton om økningen i frilanserbruk.

Betyr ikke bedre økonomi

Men trenden er ikke et signal på at økonomien er på vei tilbake i bedriftene rundt om, tror han. Snarere tvert om er det muligens en desperat handling fra selskaper som trenger å få jobben gjort, men som ikke har stab til å gjøre den.

Det er heller ikke snakk om nye prosjekter som kjøres i gang, det bedriftene bruker frilansere og innleide konsulenter til er eksisterende prosjekter der staben er for liten til å få det gjort. Minton forventer ikke å se tegn på bedring av økonomien før utgangen av 2009.

Finner talentene

Også Michael Axelrod, direktør i selskapet E-Brilliance, som leier ut konsulenter og leverer it-tjenester, merker boom. De siste to månedene sier han «mulighetene», altså potensielle prosjekter for han selskap, har økt med nær 50 prosent.

Og han har ikke problem med å finne rett person til rett jobb om dagen.

- Det finnes mer talent nå enn det har vært mulig å oppdrive i lang tid, sier han.