Oracle Norge slår tilbake

Norgessjef Tore Bjelland imøtegår kritiske kunder og partnere.

Publisert Sist oppdatert

- Vi var tydelig på hva vi ville med Sun allerede 27. januar i fjor. Vi sa vi skulle gjøre Sun profitabel. Siste kvartal i fjor hadde Sun-porteføljen et resultat på rundt 2,4 milliarder kroner. Målet er seks milliarder kroner i år, og ni milliarder neste år. Det tror jeg vi klarer.

Tore Bjelland sitter i det lille møterommet på Lysakerlokket, med den nordiske pressetalsmannen høyst tilstede på telefon. Den norske Oracle-sjefen har hatt munnkurv siden i fjor høst i forbindelse med kvartalsrapportering. Først nå tar han bladet fra munnen.

- Vi har allerede bevist verdien av oppkjøpet. Nå skal vi jobbe for å ytterligere optimalisere maskinvare og programvare, for å skape større verdier for kunder og partnere, slår Bjelland fast.

Savnet strategi

Oracles oppkjøp av Sun har ført til en del støy, også i Norge. Forhandlere og distributører har etterlyst en klar partnerstrategi. Enkelte Sun-kunder har valgt å skifte ut hele plattformen, fordi de var usikre på fremtiden. Parallelt valgte en kjerne i Openoffice å bryte ut og fortsette under navnet Libroffice, i frustrasjon over Oracles håndtering av plattformen. I norske medier har temperaturen vært forholdsvis høy, uten at Bjelland har fått lov til å kommentere noe som helst.

- Jeg skjønner frustrasjonen. Vi endrer ikke bare på distribusjonsavtalene, men ser også på hvordan vi mest mulig effektivt kan selge og distribuere maskinvare. Vi har hatt stor suksess med organisasjonen når det gjelder programvare, og trenger tid for å få til det samme med maskinvare, sier Tore Bjelland.

- Så du forstår partnerne?

- Absolutt. Mye skal på plass når to store selskaper slår seg sammen. To prosesser skal bli til én. En sammenslåing krever endringer som kan oppleves som negative på kort sikt, men som er positive på lang sikt. I Norge ble også sammenslåingen realisert først 1. juli. Et halvt år er kort tid.

Fra å være en tung programvareaktør har Oracle nå maskinvare i porteføljen. Nå handler det om å sy sammen de ulike varene på en best mulig måte.

- Kjernevirksomheten i Oracle er engineering, å koble sammen software, hardware og samspillet mellom disse. Klarer vi ikke å skape fremskritt og være innovative er det verken bra for oss, kundene eller partnerne.

Nye avtaler

Overgangen er på ingen måte ferdigstilt i forhold til partnerne. Tidligere Sun-partnere kan fortsette å selge Sun-porteføljen, men for å selge hele porteføljen til Oracle må de gjennom en evaluering og reforhandling avtalen. Arbeidet med å evaluere partnerne er en pågående prosess.

- For at partnere skal få selge nye produkter som blir lansert under Oracle-navnet må vi forhandle frem en ny avtale først. Da må partnerne selvsagt gjennom en del prosesser. Det måtte de også under Sun. Men de fleste er positive til dette. Det er nok færre som ser problemer enn dere journalister opplever det som, mener Tore Bjelland.

Oracle kjøpte Sun for rundt 43 milliarder kroner. Kvartalstallene tyder på at kjøpet har vært en god investering. Oracle har på kort tid snudd røde tall i Sun til en gevinst på 2,4 milliarder kroner i fjerde kvartal alene. Oracle har hatt en økning på 21 prosent innen salg av programvare og økt driftsresultatet med 27 prosent i siste kvartal. Samtidig har selskapet økt satsingen på forskning og utvikling.

- Den viktigste historien vi kan fortelle er at vi ikke bare prater. Vi har tall som underbygger at Sun-oppkjøpet har vært en suksess. Tallene viser at vi har klart å tjene penger på et selskap som tidligere tapte penger.

Aksjonærene er åpenbart fornøyd, men det er fra partnere og kunder den skarpeste kritikken har kommet.

- Vi kan ikke diskutere resultatene til våre partnere, men de får nå tilgang til et økosystem som dekker stadig flere områder. Det synes både vi og mange partnere er spennende. Vi har mer enn 10.000 partnere i Europa, og er helt avhengig av at de lykkes for å lykkes selv, sier Bjelland.

- Hva gjør dere for å møte misnøyen?

- Vi fortsetter det arbeidet vi har startet. Vi er helt overbevist om at det er rett vei å gå, både for oss og for partnerne.