- Outsourcing til Vietnam bedre enn Kina

Kina er i ferd å bli et dyrt land for outsourcing. - Vi har prøvd både India og Kina, men Vietnam slår dem, sier Uma Baeko i Outsourceit.

Publisert Sist oppdatert

De siste årene har India og Kina vært hete navn innen outsourcing. Begge land har nesten utømmelige resurser med billig teknologisk kompetanse, og kan levere billige tjenester som gjør bedriftene i USA og Europa konkurransedyktige.

For særlig mindre selskaper begynner det å bli merkbart at lønnsnivået i disse landene er på vei opp. I Sør-Kina, rundt Hong Kong, når lønningene i noen deler av verdikjeden opp til de vestlige, mens India ofte tar for lite hensyn til de små og mellomstore bedriftene. Da kan det være fornuftig å lete etter alternativer, og et av dem som nevnes i økende grad er Vietnam.

- Vi har vært i kontakt med bedrifter i både India og Kina, men det vi møter i Vietnam er bedre enn alt annet, sier Uma Baeko i Outsourceit til Computerworld.

Baeko er vokst opp i Singapore, og har indisk-tamilsk bakgrunn. Hun er gift med Øystein Baeko, som gjennom tolv års arbeidsliv i Norge har godt innsyn i den norske it-bransjen for smb-bedrifter. Etter noen år på Hof i Buskerud flyttet ekteparet til Saigon i Vietnam, hvor de hjelper norske smb-bedrifter med å finne vietnamesiske it-resurser til støtte for virksomheten.

Fjernbemanning

Konseptet Outsourceit jobber med det som kalles 'remote staffing', eller fjernbemanning. Dette innbærer at norske småbedrifter ikke jobber med prosjekter, men ansetter folk på andre siden av kloden. Baeko-ekteparet fungerer som hub i dette, og kommuniserer med begge sider.

- Det største problemet med all outsourcing er kommunikasjon. Store bedrifter kan fange dette opp ved å kjøpe hele selskaper i Asia, og det skaffer dem ledelse og god kontroll. Mindre bedrifter prøver for ofte å kjøre prosjekter over denne lange distansen, sier Øystein Baeko.

Baeko har bakgrunn i Forsvaret og har jobbet i SensoNor, Eltek Energy, Phontech, Scanmar og Oslo kommune. Det har skaffet ham et godt grunnlag for å ha forståelse for ønskene til små programvarebedrifter i Norge.

- Det er nettopp derfor vi er her i Vietnam. Vi har god forståelse for begge sider, og kan fungerer godt som hub mellom de to kulturer. Det er lett for meg å forstå hva de norske selskapene ønsker, og deretter kan vi snakke med vietnamesiske utviklere for å følge opp, sier han.

Enkeltbillet

For Uma Baeko var valget enkelt etter hun hadde prøvd flere land i Asia.

- Vi startet med partnere i India, Kina og Vietnam. I India blir de norske smb-bedriftene fort forsvinnende små. Den viktigste grunn for å velge Vietnam er det utmerkede samarbeid vi har hatt med våre vietnamesiske partnere. Service-nivået i kulturen der har overrasket meg positivt, forteller hun.

Hun ser på Vietnam som et god vekstmarked. Landet har 80 millioner innbyggere, og det teknologiske nivået er like høy som i de andre land hun er kjent med.

- Klart at Kina og India er mye større, og har mange flere som kommer fra teknologisk utdannelse hvert år. Men generelt er Vietnam et veldig godt land å jobbe i. Det er korrupsjon, men så lenge du ikke konkurrerer om store kontrakter på det lokale markedet oppleves det ikke som et stor problem, sier Uma Baeko.

For smb-bedriftene i Norge skaffer Outsourceit programvareutvikling, både for intern bruk og som applikasjoner som skal selges. Hvis målet for bedriftene er å ha en permanent avdeling i utlandet kan Outsourceit hjelpe i overgangsfasen med å bygge opp, og være tilgjenglig for tjenester i etterkanten.

Selskapet startet i 2001 som it-konsulentselskapet ENK, med programmeringsjobber i ulike norske it-bedrifter. Ideen vokste til å få inn billig arbeidskraft i lavkostnadsland, og fra 2003 ble det opprettet kontakter i Mauritius, India, Thailand, og Vietnam. Til slutt ble Vietnam det nye bostedet.

- Det var helt tydelig. Andre gangen jeg reiste hit kjøpte jeg enklebillett, svarer Uma Baeko fra 28 varmegrader i Saigon.