På frierferd med Oda

På frierferd med Oda

Oda-nettverk og syv teknologiselskaper samlet teknologijentene på NITH til pizza, nettverk og hygge.

Computerworlds mannlige journalist fikk lov å være med da Oda-Nettverk, it-kvinnenes nettverksorganisasjon, inviterte teknologijentene på Norges informasjonsteknologiske høgskole (NITH) til nettverking og mingling denne uken.

Syv teknologiselskaper, partnere i Oda-nettverk, fikk muligheten til å presentere seg selv og hvilke muligheter de har å tilby ferske it-profesjonelle, og det ble gitt informasjon om og av Oda-nettverk. Pizza, teknologens manna, sto selvsagt også på menyen.

Fortsatt få jenter

Hvert år gjennomfører Oda-Nettverk en undersøkelse for å ta tempen på bransjen. Undersøkelsen for 2013 var utført av TNS Gallup, og resultatene viser at it fortsatt er en bransje dominert av menn. Bare 19 prosent av de som jobber i norsk it-bransje er kvinner, noe som er langt lavere enn Oda forventet.

Av disse er det bare åtte prosent som jobber med utvikling og programmering, og 16 prosent med ledelse. Salg er det området med størst kvinneandel, på 42 prosent.

Oda, som jobber aktivt for å vise at it er en attraktiv bransje med mange muligheter for kvinner, har som målsetning å friste enda flere jenter til å studere teknologifag og søke jobber i bransjen. Oda er også ute på ungsomsskolene for å tenne jentene på it-studier, og samlinger som denne på NITH bidrar til å vise mulighetene som finnes, i samarbeid med partnerselskaper i bransjen.

På NITH stilte frivillige it-profesjonelle kvinner fra hele syv teknologiselskaper: IBM, Microsoft, Cisco, Sogeti, Capgemini, Software Innovation og Computas. Samtlige partnere har en kvinneandel som er høyere enn bransjegjennomsnittet i Norge, og det er derfor også en årsak til at de er tilstede. Oda-Nettverk har jo litt over 3.700 medlemmer i nesten 800 forskjellige bedrifter.

Blant teknologiselskapene som presenterte seg for NITH-studentene hadde test-eksperten Sogeti høyest kvinneandel med 47 prosent kvinner. Men gjennomsnittet var også høyt, på ca 39 prosent. Det er langt over bransjesnittet på 19 prosent.

Det bør også nevnes i denne sammenhengen at det var en viss overvekt av salgs-rettede stillinger i presentasjonene, for mange av de store, internasjonale selskapene har et tydelig førstefokus på salg, ikke utvikling, ved sine norske avdelinger.

Ildsjelene

Etter litt mingling og pizza, ble kvelden offisielt åpnet av Oda-leder Anne Gretland. Selv er hun teknologiinteressert så det holder, jobber i Microsoft Norge, og mener teknologibransjen er et fantastisk spennende sted å jobbe. Sammen med syv andre startet hun Oda-Nettverk i 2006 etter å ha sett seg lei på lav kvinneandel i bransjen.

- Oda ble startet i 2006. VI ble lei av bare menn i dress og menn i svette t-skjorter, og ville samle jentene i nettverk og bli synlige, forteller Gretland med glimt i øyet.

I en bransje som stadig skriker at de har alt for få talenter i nøkkelroller, både på trend-, utvikling og ledelse, så bør det ikke være særlig vanskelig for tilhørerne å finne seg noe å gjøre etter bachelor- eller mastergraden er i boks. Men det er opplagt en fordel med kontakter og et utvidet nettverk, og det er nettopp her Oda kommer inn, som kontakt- og møtepunkt mellom rollemodeller og nye i bransjen.

- Vi knytter kontakter og gjør hverandre bedre. Vi sørger for at jentene og kvinner i bransjen hjelper hverandre opp og frem, sier Gretland.

- Og dere som sitter her er så utrolig attraktive, legger hun til.

Tilbake på gamle trakter

Etter Gretland har presentert seg selv er det Oda-partnerne som skal opp på scenen. Jentene fra de forskjellige virksomhetene har fått ti minutter hver til å presentere seg selv, selskapet og hva virksomhetene kan tilby it-studentene.

Da virksomhetene er ferdige avrundes det mer formelle programmet med et innlegg av NITH-alumnus, grunnlegger av Kvinner og IT, Oda-medgründer og svært energiske Mailen Tollånes Greve, som nå er leder for mobilitet i Accenture Norge.

For rundt 17 år siden var hun selv student på NITH. Og med litt arbeidserfaring under beltet, hadde hun lagt seg merke til hvor få jenter det var i it-bransjen.

Det var hun nødt til å gjøre noe med, og startet NITH-utvalget for kvinner, Kvinner og IT. Utvalget er fortsatt aktivt på høgskolen, noe hun synes var veldig moro å høre. Flere av jentene i salen er aktive medlemmer, inkludert utvalgets nåværende leder, Ida Merete Øverby Markussen.

Etter endte studier, ny it-jobb i Statkraft og nett-kjæreste møtte Greve Anne Gretland og de andre Oda-gründerne. Greve var en av jentene som svarte kallet om å bli mer involvert, og starte Oda-Nettverk.

Det har vært litt av en reise i Oda så langt, og det har vært utrolig bra, forteller hun, før hun avslutter med å dele noen tips hun har erfart i løpet av sin it-reise.

- Finn deg en trygg leder. Det er viktig å få lov til å blomstre og å gå på noen smeller. Vit også hvem det er du leker med. Det er ikke nødvendigvis slik at «opplæring» betyr at du vokser. Noen ganger kan det gi motsatt effekt. Lag deg en mental oversikt over de du leker best med, og la de få lov til å løfte deg. Hjelpe deg til å strekke deg lengre. Sett deg i posisjon hvor du blir sett. Søk etter utfordringer og si for all del ja når du blir spurt. Bli kompis med den ukomfortable sonen din, sørg for å gå over i den med jevne mellomrom. Det er da du vokser. Skaff deg også en kaffedate eller en mentor, det er mange som gjerne vil hjelpe dere til å vokse forteller Greve, og fortsetter:

- Av og til er det riktig å gå, rett og slett fordi det ikke er alle som oppfører seg bra. Da er det fint å kunne gå til noen som vet at den nedturen ikke nødvendigvis viser deg fra din beste side. Og til slutt, velg partner med omhu. Velg han eller henne som synes det er utrolig stas at du tør å si ja, avslutter hun.

Oda-Nettverk-kvelden på NITH avsluttes med hyggelig prat og samvær, mingling og kontakt- og nettverkbygging, i god Oda-ånd.

Oda-Nettverk

  • Grunnlagt 2006
  • Felles møteplass og nettverk for kvinner som jobber i it-bransjen.
  • Har som mål å øke kvinneandelen i it-bransjen, skape like muligheter for kvinner og menn, øke kvaliteten i it-bransjen og bidra til å inspirere it-kvinner til nye høyder.
  • Legger vekt på tilrettelegging, kompetanseheving og erfaringsutveksleing.
  • Arrangerer inspirasjonsdager en gang i året, og nettverkstreff ca. en gang i måneden.
  • Har i dag 3.740 medlemmer i 796 virksomheter.
  • Det er helt gratis å være medlem.
  • Utgir Oda Magasinet (PDF) to ganger i året.
  • Nettsted: odanettverk.no

Kvinner og IT

IT-Karriere