På langtur

På langtur

PROFILINTERVJUET: Michael Jacobs leder Dell i Norge og Danmark og har flere reisedøgn enn de fleste. Den største reisen er å forvandle Dell til tjenesteleverandør.

- Vi skal gjøre det samme med tjenester som vi gjorde med maskinvare for 25 år siden. Vi er godt i gang. For 8-9 år siden satt vi i enden av en anbudsforespørsel på maskinvare. Nå tjener vi mer på tjenester og løsninger.

- Har det vært en vanskelig reise?

- Det har vært noen utfordringer. Mannen i gata kjenner oss jo for billige pc-er. Men vi er på god vei. Organisasjonen har virkelig snudd seg.

Reklamen først. Michael Jacobs er en vandrende salgsplakat for bedriften han har ledet siden 2002. Riktignok overlot han roret for Dell Norge mens han bygget opp Dell i Sverige. Riktignok hadde han sagt opp jobben og var på vei til Telenor. Men Jacobs klarte ikke å dra.

- Var det Michael Dell som overtalte deg?

- Det kom både fra toppen og fra folk her. Så tenkte jeg: Søren eller. Så spennende å være med på å ta Dell over i tjenestemarkedet.

Ved juletider dumpet et julekort fra Michael Dell i postkassen, og like etter kom enda et jobbtilbud. I tillegg til å lede Dell Norge skulle Michael Jacobs også være sjef i Danmark.

- Det blir litt tid borte. Jeg er 2-3 dager i Danmark hver uke. I en sånn jobb handler det om å få med seg de flinke folkene. Jeg alene kan ikke gjøre noen ting. Å få med seg mennesker gjør suksessen. Jeg klarte det i Sverige, og håper å få det til i Danmark.

Grunn til å smile

Det første som slår en med Michael Jacobs er at han er blid. Etter en lang morgen på 20-bussen, på en av de dagene hvor snøfallet har satt en stopper for kollektivtrafikken, og det er langt mellom smilene i morgenrushet, står Jacobs der, blid som en sol. Ikke et hårstrå ligger feil. Så har også Michael Jacobs god grunn til å smile. Dell går så det griner.

- Joda. Vi har hatt suksess. Det synes vi i hvert fall selv. Vi har økt 30 prosent i forhold til året før.

- De fleste har vokst siden finanskrisen?

- Joda. Vi har også hatt et par år med pust i bakken. I 2009 vokste vi 2-3 prosent. Det er ikke noe særlig for et selskap som er vant til å vokse med over 20. Men vi gjorde noen grep som vi ser effekten av nå. Og vi vokser raskere enn konkurrentene.

- Hva slags grep?

- Vi brukte tid på å sette retningen. Vi hadde allerede bestemt oss for å satse på tjenester. Vi brukte finanskrisen til å hente inn kompetanse, ansatte 50 konsulenter, og jobbet mye med hvordan vi skulle snakke med kundene, hvordan vi skulle forstå deres utfordringer.

- Det normale er å kutte i nedgangstider.

- Vi tok en kalkulert risiko. Vi hadde en lav markedsandel innen tjenester, og mente vekst ville være forholdsvis greit å få til. Så tok vi den investeringen. Nå som markedet kommer ser vi at det lønte seg. Vi vokser raskt og hentet også inn folk på et gunstig tidspunkt. Da kan vi høste.

Les om: